Proiectul de lege prin care se propune redefinirea noţiunii de familie în Constituţie a fost scos de pe lista de vot a Camerei Deputaţilor

Proiectul de lege prin care se propune redefinirea noţiunii de familie în Constituţie a fost scos de pe lista de vot final a Camerei Deputaţilor, după ce ieri a fost aprobat pe articole de plen. Documentul bazat pe o iniţiativă cetăţenească semnată de aproape 3 milioane de persoane a fost dezbătut, atât de Senat, cât şi de Camera Deputaţilor, dar juriştii din comisiile parlamentare au ridicat probleme legate de traseul pe care proiectul trebuie să-l parcurgă în legislativ.

Reporter: Iulia Gherman – Solicitarea de trimitere a propunerii de revizuire a Constituţiei Birourilor permanente reunite ale Parlamentului a fost făcută de liderul deputaţilor PSD, Marcel Ciolacu. Social-democratul a invocat punctele de vedere exprimate de mai mulţi jurişti parlamentari.

Marcel Ciolacu: Iniţiativa legislativă a fost depusă la Senat, iar plenul acestuia, în mod inexplicabil a decis ca propunerea legislativă să fie transmisă Camerei Deputaţilor în calitate de primă cameră. Nu există niciun argument legal sau constituţional care să consfiinţească calitatea Camerei Deputaţilor de primă cameră.

Reporter: Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a precizat că odată cu reluarea discuţiilor asupra propunerii legislative, liberalii vor susţine un amendament prin care în Constituţie familia să fie garantată şi sprijinită de stat, căsătoria să fie relaţia stabilită între bărbat şi femeie şi în acelaşi timp, legea fundamentală, revizuită să definească mult mai bine drepturile civile.

Raluca Turcan: Societatea românească trebuie să accepte în momentul de faţă că sunt oameni care aleg să-şi trăiască viaţa altfel. Sunt aspecte concrete pe care nu putem să le cosmetizăm, nu putem să le negăm şi nu putem să le respingem unor oameni dreptul de a alege să trăiască altfel.

Reporter: Documentul legislativ, în forma aprobată pe articole de Camera Deputaţilor, stabileşte că familia este întemeiată pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie şi nu între soţi cum prevede acum Constituţia. Totodată, se precizează că această revizuire a Legii fundamentale se aprobă prin referendum./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 martie