2017. március 30

Sorin Grindeanu miniszterelnök egyetért az igazságügyi miniszterrel

Sorin Grindeanu miniszterelnök csütörtök délelőtt kijelentette, hogy helyesli az igazságügyi miniszter döntését, miszerint nem időszerű a két ügyészségi vezető: Augustin Lazăr, Románia főügyészének és Laura Codruţa Kövesi, az Orságos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) vezető ügyészének leváltása. Sorin Grindeanu hozzáfűzte: A korrupcióellenes küzdelem hatékonyságáért nem kell összetéveszteni egy intézményt egy személlyel.”Ahhoz, hogy a korrupcióellenes küzdelem valóban eredményes legyen, nagyon jól kell működnie valamennyi mechanizmusnak. De ezek a mechanizmusok teljesen függetlenek a személyektől”, hangsúlyozta a miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

Sorin Grindeanu miniszterelnök az Amerikai-Román Üzleti Tanács képviselőit fogadta

A Romániában működő nagy amerikai vállalatok küldöttsége csütörtökön, a Victoria palotában átnyújtotta Sorin Grindeanu miniszterelnöknek a kétoldalú gazdasági együttműködésre vontakozó „menetrendet”. A dokumentum a jogállammal, transzparenciával és hatékonysággal kapcsolatos témákat tartalmaz, amelyek az amerikai üzletemberek szerint nagyon fontosak a beruházások romániai fejlesztése szempontjából. A Sorin Grindeanu kormányfővel való találkozón Eric Stewar, az Amerikai-Román Üzleti Tanács elnöke kijlenetette, hogy Romániában nagyon sok a stratégiai előny, majd átnyújtotta az emlitett dokumentumot, amely a bilaterális kapcsolatok megerősitésére hivatott öt ajánlást tartalmaz. A domkumentumot ismertették az amerikai adminisztrációval is, fűzte hozzá Eric Stewart. A miniszterelnök biztositotta, a maga részéről, az amerikai befektetőket afelől, hogy Románia, politikai és gazdasági szempontból, a térség stabilitási tényezője, mig a jelenlegi kormánynak érdeke az attraktiv körülmények megteremtése az amerikai befektetők számára.A kormány székházában sorra került találkozón 12 amerikai vállalat képviselője vett részt a Romániában működő legnagyobb vállalatok közül, illetve azok közül, amelyek kirendeltségeket terveznek nyitani Romániában, köztük, a General Dynamics, Bell Helicopter és a Boeing. Az emlitett vállalaltcsoportok képviselői szerdán Mihai Tudose gazdasági miniszterrel találkoztak, mely alkalommal megvitatták az új romániai befektetések lehetőségét, főleg a védelmiipar terén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

Az energiaipar perspektiváiról tárgyalnak Bukarestben

Csütörtökön, Bukarstben az energiaipar több mint 100 szakértője és döntő tényezője ül tárgyaló asztalhoz,hogy megvitassa e gazdasági ágazat perspektiváit Romániában és a régióban. A szervezők szerint az energynomics.ro kommunikációs platform, a Spring Cocktail, egyedülálló esemény és a román energiaiparral kapcsolatos véleménycserék ösztönzésére hivatott, a román és külföldi szakemberek és döntő tényezők egy asztalhoz való ültetésével. A részvevők megpróbálnak válaszolni olyan kérdésekre, mint például: Mi az, ami a román energetikában egyedi? Mi az, amit el kell kerülni és melyek azok a modellek, amelyeket sürgösen importálni kell a nagyvállalatok teljesitményének növeléséért? Megjegyzendő, hogy a román rádió az esemény médiapartnere.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

Károly walesi herceg Sorin Grindeanu miniszterelnökkel találkozik

Károly walesi herceg, a brit trónörököse csütörtökön Sorin Grindeanu miniszterelnökkel és a román királyi családdal találkozik. Az utóbbi 19 évben Károly herceg második alkalommal utazott hivatalos látogatásra Romániába. A brit trónörökös romániai látogatását szerdán kezdte, épp akkor, amikor hivatalosan megkezdődött Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

60 millió eurót fektet be a Michelin csoport Zilahon

A Michelin csoport 60 millió eurót fektet be Zilahon a gumiabroncsok számára fémbetéteket gyártó „Michelin Zalău Cord” gyárba, s ezáltal 140 új munkahelyet teremt, mig az üzem kapacitását 50 százalékkal, évi 60 ezer tonnára növeli 2019-re, tájékoztatott a vállalat közleménye. A fémbetétek 90 százaléka exportra készül, így a Michelin Zalău Cord számos gyár gumiabroncsgyártásához járul hozzá három kontinensen, Európában, Amerikában és Ázsiában”, jegyzi meg a közlemény. A Michelin 2001-ben kezdte meg romániai tevékenységét. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

Andrei Demény