2017. április 3

Július 1-ig a parlamentnek el kell fogadni a közalakalmazottak egységes bértörvény tervezetét

Viorel Ştefan pénzügyminiszter szerint július 1-ig a parlamentnek el kell fogadni a közalakalmazottak egységes bértörvény tervezetét. Mint hozzáfűzte: Az egységes bértörvényt alá kell vetni a parlamenti procedúrának, mivel ez irányban mostanig csak sürgösségi kormányrendeleteket bocsátottak ki. Sorin Grindeanu miniszterelnök hétfőn kijelentette, hogy az egységes bértörvénytervezetet megszavazzák a parlamentben a kormánykoalició honatyái. Ezzel szemben a liberálisok úgy vélik, hogy a pénzügyminiszternek mindenekelőtt ismertetnie kell Románia pénzügyi helyzetét, valamint azt hogy van-e elégséges pénz a tervezett költségvetési béremelésekre.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.03)

Áprilistól jelentősen drágul a sertéshús

Áprilistól átlag 15%-30%-al drágul a sertéshús, közölte a Román Húsipari Egyesület (ARC). Az ARC közleménye szerint az idei első negyedévben a sertéshús felvásárlási ára 26 százalékkal volt nagyobb az elmúlt esztendő azonos időszakához képest és 12 százalékkal haladta meg a 2015-ben regisztrált értéket. Az Európai Bizottság múlt hónapi becslése szerint a sertéshús ára az év második feléig növekszik, melynek egyik oka az, hogy a tavaly jelentősen megnőtt az ázsiai országokba irányuló sertéshúsexport, jegyzi meg a közlemény. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.03)

A Román Akadémia ismertette Románia fejlesztési stratégiai célkitűzéseit 2018-2038 közötti időszakra vonatkozóan

 Ionel Valentin Vlad, a Román Akadémia elnöke hétfőn ismertette Románia fejlesztési stratégiai célkitűzéseit, amelyet az intézmény dolgozott ki a  2018-2038 közötti időszakra vonatkozóan. A tervezet bemutatására a Román Akadémia fennállásának 151.-ik évfordulója alkalmából tartott ünnepi ülésszakon került sor.”A tudományos alapokon kidolgozott stratégia célja, rövid távon, a román gazdaságban és társadalomban tapasztalható negativ jelenségek kiirtása, középtávon, Románia  középmezőnyben való elhelyezkedése, ami  a térségbeli országok életszinvonalatát illeti, mig hosszú távon, Románia középmezőnyben való elhelyezkedése az uniós országok fejlettségi mutatója szerint”, tájékoztatott a Román Akadémia elnöke.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.03)

Tavaly több mint 27 százalékkal nőttek a romániai magánnyugdíj-pénztárak aktívái

Tavaly 27,16 százalékkal, 32,99 milliárd lejre nőttek a romániai magánnyugdíj-pénztárak aktívái, közölte hétfőn a  magán-nyugdíjpénztárakat felügyelő hatóság. A pénzügyi felügyelet adatai szerint tavaly év végén 6,8 millió személy volt tagja a magánnyugdíj rendszernek, ami 3,7 százalékos növekedést jelentett az előző évhez. Romániában mintegy 9 éve három pillérű nyugdíjrendszer működik. Az első pillért az állami nyugdíjrendszer képezi. A magánbiztosítók által kezelt második pillért az állami nyugdíjként befizetett járulék egy részéből töltik fel úgy, hogy az állam átutalja a magánbiztosítóknak a biztosított személyt megillető járulékhányadot. A harmadik pillért a fakultatív magánnyugdíj-rendszer alkotja, melynek több mint 410 ezer tagja volt tavaly év végén.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.03)

Rozália Gănciulescu