2017. április 4

Florin Iordache szociáldemokrata képviselőt választották a képviselőház alelnökének

Florin Iordache volt igazságügyi minisztert 211 igen szavazattal és 77 ellenszavazattal megválasztották a képviselőház alelnökének. Az alelnöki tisztség azt követően maradt üresen, hogy Rovana Plumbot kinevezték az európai alapokért felelős tárca nélküli miniszternek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

Az EU és Kanada között megkötött szabadkereskedelmi egyezmény előnyös a román üzleti szféra szempontjából

A Román Kereskedelmi Kamara teljes mértékben támogatja a román cégeket, hogy kihasználhassák az Európai Unió és Kanada között megkötött szabadkereskedelmi egyezményből (CETA) származó előnyöket. Az egyezményt áprilistől ideiglenesen ültetik gyakorlatba, amig a dokumentumot ratifikálják az EU nemzeti és regionális parlamentjei. Mihai Daraban, a kamara elnöke egy szakértekezlet keretében kifejtette, hogy a CETA hatásai főleg a külkereskedelemben és a személyek szabad mozgásában lesz érezhető. „A CETA előnyeit határozottan az üzleti szféra fogja élvezni. A várakozások szerint a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató egyes akadályok lebontása révén az egyezmény elősegíti a növekedést és a munkahelyteremtést az Európai Unióban és Kanadában is, és az igéretek alapján december 1-től vizumnélkül utazhatunk Kanadába”, hangsúlyozta Mihai Daraban. Kanada bukaresti nagykövetségének képviselői szerint a román gyártók a mezőgazdasági termékek, az autógyártás, kerámia és textilipari termékek, valamint a cipőipar terén lehetnek versenyképesek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

Az Alfa Kartel Szakszervezeti Szövetség az egységes bértörvény-tervezet nyilvánosságra hozását szorgalmazza

Az Alfa Kartel Szakszervezeti Szövetség  az egységes bértörvény-tervezet nyilvánosságra hozását kérte Sorin Grindeanu miniszterelnöktől, hogy átlátható vita alá bocsáthassák e tervezetet.A szakszervezet szerint a tervezet, amelyet a kormány e héten terjeszt a parlament elé, hiányos, mivel nem vonatkozik valamennyi költségvetési területre, mint például a központi és helyi közigazgatásra, valamint a közszolgálati rádióra és televizióra.A szakszervezet úgy véli, hogy egyes költségvetési kategória kizárása a tárgyalásokról a munkaügyi, illetve a szociális dialógus miniszter által tanusitott közömbös magatartásra utal és lemondásukat követeli a hiányosan kidolgozott törvénytervezet miatt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

Nemzetközi konferencia a Cotroceni palotában „A politikai többség és ellenzék kölcsönhatása egy demokráciában” témakörrel

Az Elnöki Hivatal és a Velencei Bizottság, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének támogatásával, csütörtökön és pénteken nemzetközi konferenciát szervez a Cotroceni palotában, „A politikai többség és ellenzék kölcsönhatása egy demokráciában” témakörrel. Az államfő szóvivőjének tájékoztatása szerint a konferencia célja: megerősiteni a politikai többség és az ellenzék közötti együttműködést egy kiegyensúlyozott, pluralista társadalomban, a jogállam és a demokrácia szabályainak tiszteletben tartása mellett. A konferencia végén a Velencei Bizottság jelentést dolgoz ki az Európa Tanács főtitkárának kérésére. A jelentésnek körvonalaznia kell néhány fontosabb kritériumot a politikai többség viszonyulásáról az ellenzékkel szemben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

Corina Creţu hivatalos látogatást tesz Görögországban

Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos szerdától hivatalos látogatásra Görögországba utazik. Az európai biztos a görög parlament Európai ügykért és regionális politikáért felelős bizottságának tagjaival találkozik Athénban, majd az energiaügyi és a környezetvédelmi miniszterekkel folytat megbeszélést. Szerda délután dialógust folytat az állampolgárokkal, mig csütörtökön részt vesz, Alexis Tsipras miniszterelnökkel, a Templi-völgyi alagút felavatásán, amely az autópálya utolsó szakasza, amely áthalad Görögországon és összekapcsolja Athént Szalonikivel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

A budapesti Országgyűlés megszavazta a tanügyi törvény módositását

A magyar Országgyűlés 123 igen szavazattal és 38 ellenében megszavazta a tanügyi törvény módositását, melynek értelmében a Soros György által finanszirozott budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) nem működhet Magyarországon. A mindössze egy héttel korábban benyújtott törvénytervezetet sürgösségi eljárással szavazták meg a képviselők. E törvényjavaslat ellen több magyarországi és külföldi – köztük romániai – ciliv szervezet tiltakozott. Az Orbán Viktor által vezetett kormány szándékát elmarasztalta az USA budapesti nagykövetsége, több uniós politikus és a nemzetközi média. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

Rozália Gănciulescu