Disputa asupra chestiunii Gibraltarului se reaprinde pe fondul ieşirii Marii Britanii din UE

Realizator: Disputa asupra chestiunii Gibraltarului se reaprinde pe fondul ieşirii Marii Britanii din UE. Spania face apel la calm, după ce un fost lider conservator  şi ministru al apărării de la Londra a vorbit despre un posibil război şi consecinţe până la capăt după Brexit. Ministrul spaniol de externe a declarat astăzi că asemenea reacţii nu sunt justificate.

Reporter: Annamaria Damian – Tensiunile dintre Madrid şi Londra pe tema Gibraltarului au început după ce UE a decis, vinerea trecută, că nicun acord între cele 27 de state şi Marea Britanie nu se poate aplica în Gibraltar fără aprobarea prealabilă a Spaniei. Această veste l-a indignat pe liderul guvernului din Gibraltar care a acuzat executivul de la Madrid că încearcă să manipuleze Consiliul European. Un fost lider conservator a sugerat că Marea Britanie ar fi dispusă să declare un război pentru a păstra Gibraltarul, iar Madridul a avut astăzi următoarea reacţie, prin vocea ministrului de externe, Alfonso Dastis.

Alfonso Dastis: Cred că executivul spaniol nu trebuie să se ocupe cu a rspunde la toate observaţiile pe care foşti sau actuali politicieni din Marea Britanie le lansează pe această temă. Totuşi, guvernul spaniol este surprins de tonul declanşat în Marea Britanie, o ţară caracterizată tradiţional de nepăsare. În această chestiune a Europei şi a Gibraltarului tradiţionala indiferenţă britanică nu a fost prezentă.

Realizator:  Ministrul spaniol de externe a mai spus că cineva îşi pierde răbdarea în Marea Britanie şi că nu există motive pentru asemenea reacţii şi declaraţii de război, cum a pretins Michael Howard. Acesta a amintit de războiul dintre Marea Britanie şi Argentina pentru Insulele Malvine, o situaţie istorică scoasă din context, consideră Madridul. Analiştii de la Madrid observă că diplomaţia spaniolă este satisfăcută de fapt, de agitaţia provocată de dreptul de veto al Spaniei, inclus în proiectul mandatului de negociere a Brexitului. Dacă membrii UE aprobă proiectul negocierilor, Spania se consideră avantajată şi va aştepta propunerile Londrei pentru viitorul relaţiei Gibraltarului cu Uniunea.

În orice caz, Spania exclude închiderea frontierei sau impunerea de taxe speciale  – a precizat ministrul de externe de la Madrid. Pe de altă parte, premierul Marii Britanii a încercat să tempereze astăzi atmosfera şi a declarat că Londra discută cu toate ţările Uniunii şi că nu se pune problema unui conflict./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 aprilie