Premierul sârb, Aleksandar Vučić, a câştigat încă din primul tur alegerile prezidenţiale

Realizator: Premierul sârb, Aleksandar Vučić, a câştigat încă din primul tur alegerile prezidenţiale de ieri şi a obţinut un scor confortabil, 55% din voturi. El a negat acuzaţiile de autoritarism ale opoziţiei, iar în primul discurs de după scrutin a spus că rezultatul arată că sârbii susţin cu o largă majoritate continuitatea parcursului european, menţinând, în acelaşi timp, legături strânse cu Rusia şi China.

Luminiţa Apostol: Premierul sârb, Aleksandar Vučić, le-a promis alegătorilor continuitate şi a câştigat 55% din voturile lor în scrutinul prezidenţial, cu un avans considerabil faţă de candidatul de centru stânga, Saşa Iankovic, care a obţinut doar 16% din voturi. Noul preşedinte al Serbiei are 47 de ani, este un fost ultranaţionalist ce şi-a recunoscut greşelile trecutului şi a aderat la Partidul Progresist al cărui preşedinte este. Iar din 2014 deţine funcţia de prim-ministru. Agenţia Reuters scrie că rezultatul alegerilor este umilitor pentru partidele de opoziţie care l-au acuzat pe Aleksandar Vučić de autoritarism şi că ţine sub control mass-media. Însă, Aleksandar Vučić a spus că acuzatiile sunt ridicole şi s-a declarat mulţumit de imensa încredere a alegătorilor care au arătat, a spus el, în ce direcţie vor să meargă Serbia şi aceasta înseamnă, aşa cum a subliniat noul preşedinte, continuarea reformelor şi a parcursului european, protejând în acelaşi timp legăturile Belgradului cu Rusia şi cu China.

Agenţia France Presse remarcă faptul că Aleksandar Vučić negociază aderarea ţării sale la UE şi în paralel încearcă să menajeze suspiciunile Moscovei. El le-a mulţumit de altfel preşedintelui rus, Vladimir Putin şi cancelarului german, Angela Merkel, pe care i-a întâlnit pe timpul campaniei electorale. Preşedintele rus l-a felicitat astăzi şi s-a declarat convins că Belgradul îşi va continua politica externă constructivă şi echilibrată. Iar de la Bruxelles, comisarul pentru extindere, Johannes Hahn, s-a declarat nerăbdător să lucreze cu noul preşedinte ca partener şi prieten pentru aderarea Serbiei la UE. Analistul independent, Boban Stoianovic, a explicat pentru France Presse, care este cheia succesului lui Aleksandar Vučić şi a spus că cine vrea să obţină un bun rezultat electoral în Serbia trebuie să fie apropiat de Rusia şi în acelaşi timp apropiat de Europa.

Aleksandar Vučić va prelua funcţia de preşedinte, care este doar reprezentativă, la sfârşitul lunii mai, dar este de aşteptat să păstreze puterea prin controlul pe care îl are asupra partidului de guvernământ, Partidul Progresist. Reuters scrie că este de aşteptat ca el să numească un prim-ministru care îi este loial şi să păstreze o serioasă implicare politică după modelul fostului preşedinte, Boris Tadić, însă unii analişti cred că va fi o misiune dificilă. Totuşi, sustinătorii lui Vučić spun că el este o mână de fier într-o regiune încă tulbure, cea a Balcanilor. În ultimii ani cu Vučić ca prim-ministru, Serbia a reuşit să înregistreze creşterea economică şi să-şi asigure stabilitate financiară, dar cu toate acestea, continuă să fie afectată de sărăcie şi de corupţie./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 aprilie