2017. április 5

A román kormány pótfinanszirozást kért a Világbanktól a nitrátszennyezés csökkentésére

A román kormány pótfinanszirozást kért a Világbanktól azon projekt támogatására, amely a helyi hatóságokat segiti a nitrát- és a mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéseket csökkentő beruházások megvalósitásában. A projektet a környezetvédelmi minisztérium inditott el még 2008-ban és sikeresnek bizonyult. Naiana Milea, a környezetvédelmi minisztérium igazgatója elmondta, hogy e projekt a szennyezési források csökkentése érdekében fektet be, mint amilyen például a biogáz-állomasok létrehozása, de ugyanakkor finanszirozza a fasorok, erdősávok kiépitését is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.05)

Az igazságügyi minisztérium negativan véleményezte az érdekkonfliktusra vonatkozó tövény parlamenti módositását

Az igazságügyi minisztérium negativan véleményezte az érdekkonfliktusra vonatkozó tövény parlamenti módositását, nyilatkozta szerdán Tudorel Toader tárcavezető. Mint hozzáfűzte: „Az igazságügyi minisztérium rendelkezik egy saját törvénykezdeményezéssel, amely e bűncselekménnyel kapcsolatos előirások módositására is utal. Igaz, hogy kezdeményzésünk kidolgozásakor az alkotmánybiróság döntésének határain belül próbáltunk maradni, de a törvényhozónak jogában áll többet módóstani, mint amennyit előir az alkotmánybiróság döntése. Az alkotmánybiróság a ‘kereskedelmi viszony’ fogalmát találta alkotmányellenesnek, ami nem jelenti azt, hogy a parlament nem foglalhatja ismét e szintagmát a módositások közzé”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.05)

Raluca Turcan: Az érdekkonfliktus fogalmát csak a „látszat kedvéért” definiálták újra

Raluca Turcan, a Nemzeti Liberálisn Párt (PNL) ideiglenes elnöke szerint a képviselőház jogi bizottsága kedden csak a „látszat kedvéért” definiálta újra az érdekkonfliktus fogalmát. Mi több, a liberális vezető úgy vélte, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és az RMDSZ „megcsonkítja” a Büntető törvénykönyvet. Megjegyzendő, hogy a képviselőház jogi bizottsága kedvezően véleményezte kedden azt a javaslatot, amely az érdekellentét fogalmát a „tisztség felhasználása bizonyos személyek előnyben részesítése érdekében” kifejezésre helyettesítené a Bütető törvénykönyvben. A módosított 301-es cikkely értelmében egytől öt évig terjedő börtönbűntetéssel és a köztisztségtől 3 évre szóló eltiltással büntetendő, ha egy köztisztviselő hivatali feladatai ellátásakor a közvagyonból származó haszonhoz juttatja saját magát, házastársát, első- vagy másodfokú rokonát, és ezáltal megsérti a közösségi érdeket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.05)

Az ország 535 községében a lakósság szegénységben él

A szociális szférában dolgozók által végzett tanulmány szerint az ország 535 községében a lakósság szegénységben él. A munkaerő-foglalkoztatási szakemberek szerint e jelenség oka a gyenge szakmai felkészültség és a magas munkanélküliség. Ionel Tociu, a Buzău Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség igazgatója elmondta: „A megyében csak 1.700 személy részesül hivatalosan munkanélküliségi segélybe. A legnagyobb probléma a fiatalok körében merül fel, akiket szaktanfolyamokra kellene küldeni. A vidéki környezetben egy új nemzedék nőtt fel, amelynek semmi esélye arra, hogy az életben érvényesüljön, mivel négy osztállyal csak olcsó munkaerőként a földművelésre alkalmas. Ez igy nincs rendjén”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.05)/rganciu