Întâlnire a preşedintelui american, Donald Trump, cu omologul său chinez, Xi Jinping

Relaţiile comerciale americano-chineze şi programul nuclear nord-coreean reprezintă principalele teme care vor fi abordate în cadrul discuţiilor dintre preşedintele american, Donald Trump, şi omologul său chinez, Xi Jinping, care începe astăzi o vizită în Statele Unite.

Corespondenţă de la Washington – Reporter: Doina Saiciuc – În vreme ce nu există aşteptări ca prima întâlnire a celor doi lideri, american, Donald Trump, şi chinez, Xi Jinping, să rezolve complicatele dezacorduri dintre Statele Unite şi China, experţii spun că i-ar putea ajuta la stabilirea unei relaţii de lucru între cei doi. Ambele părţi au încercat, săptămâna trecută, să semnaleze tonul convorbirilor, cu Donald Trump prezicând pe Twitter că va fi o întâlnire foarte dificilă şi criticând deficitul comercial al SUA cu China, ca şi pierderea locurilor de muncă americane în favoarea Chinei, pentru ca, două ore mai târziu, un oficial chinez să salute întâlnirea drept un potenţial nou început al relaţiilor.

Pe agenda discuţiilor de la reşedinţa din Florida a preşedintelui Trump se vor afla cel puţin două teme majore, de la comerţ la ameninţarea nucleară a Coreii de Nord. Preşedintele american a semnalat că întâlnirea va avea momente polemice. În timplu campaniei prezidenţiale, domnul Trump a ameninţat că va desemna China drept un manipulator de valută şi că va impune o taxă de 45% asupra importurilor chinezeşti. Vinerea trecută, el a semnat două acorduri executive pentru revizuirea politicii comerciale a SUA. Experţii se aşteaptă ca preşedintele Xi Jinping să vină cu o concesie la summitul americano-chinez care să confere preşedintelui Trump o victorie publică şi să reasigure lumea că cea mai importantă relaţie bilaterală rămâne intactă./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 aprilie