Statele Unite au bombardat azi-noapte cu zeci de rachete o bază aeriană din Siria

Statele Unite au bombardat azi-noapte cu zeci de rachete o bază aeriană din Siria, după ce au acuzat regimul Bashar al-Assad că a folosit arme ilegale împotriva propriului popor. Preşedintele Donald Trump a anunţat într-o intervenţie televizată că a ordonat atacul, pentru că Siria a folosit incontestabil arme chimice interzise, cu încălcarea convenţiilor internaţionale şi a apelurilor Consiliului ONU de Securitate. Potrivit Pentagonului, Rusia, aliata regimului sirian, a fost prevenită că atacul este iminent.
Corespondenţă din Washington – Reporter: Doina Saiciuc – Într-o mişcare mjoră împotriva regimului Assad, preşedintele Trump a ordonat azi-noapte lansarea de rachete Tomahawk împotriva unei singure ţinte, al-Shayrat, din provincia Homs, în vestul Siriei, unde se află aeroportul de unde Washingtonul a evaluat că regimul Assad a lansat armele chimice, care au ucis marţi cel puţin 100 de oameni.
Donld Trump: Este vital pentru interesele naţionale de securitate ale SUA să prevină şi să descurajeze proliferarea şi utilizarea armelor chimice mortale. În această noapte, fac apel către toate naţiunile lumii civilizate să ni se alăture în încercarea de a pune capăt măcelului şi vărsării de sânge în Siria şi de a înfrânge terorismul de toate tipurile şi facturile.
Reporter: Două vase de război americane din Mediterana au lansat rachetele Tomahawk, după ce secretarul Apărării, James Mattis, l-a briefat pe preşedinte în legătură cu opţiunile militare ale SUA, cre au inclus bombardarea celor responsabili pentru atacul de marţi. A fost pentru prima dată când Casa Albă a ordonat acţiune militară împotriva forţelor loiale preşedintelui Assad. Un înalt oficial militar a arătat că 59 de rachete Tomahawk au lovit avioane de luptă siriene şi infrastructura aeroportului Shayrat, dar nicio instalaţie care ar fi putut avea arme chimice. Înainte de lansarea rachetelor, Pentagonul a informat oficialii militari ruşi, conştienţi fiind, de altfel, că autoritătuile ruseşti ar putea alerta regimul Assad. Niciun avion rus nu se afla pe aeroport în momentul loviturilor şi nicio facilitate rusească nu a fost bombardată, au asigurat oficialii militari americani./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 aprilie