Revista presei internaţionale – 8 aprilie 2017

Toată presa internaţională comentează atacul american împotriva unei baze militare siriene ca răspuns la recentul atac cu gaz chimic care a produs victime în rândul populaţiei. Referindu-se la atac, NEW YORK TIMES titrează: “După rachete, avem nevoie de diplomaţie inteligentă”. Preşedintele Donald Trump a avut dreptate să loveasca regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad pentru că a folosit arme de distrugere în masă împotriva propriului popor. Dar testul real pentru dl Trump abia urmează.

Publicaţia Stars and Stripes îl citează pe purtatorul de cuvant al Pentagonului, capitanul Jeff Davis, declarând că armata americană a avut convorbiri telefonice cu Rusia pentru a o avertiza de lovitura iminentă. “Am luat măsuri deosebite de prevedere să nu ţintim zona în care se află ruşii”, a spus el.

Şi britanicul the Guardian scrie că au fost folosite canalele militare ca să alerteze Moscova înainte ca rachetele să fie lansate.
“Intrebarea principală după loviturile împotriva Siriei: Cum va răspunde Rusia?”, scrie Washington Post. Marea diferenţă dintre 2013, când preşedintele Barack Obama a ameninţat cu lovituri aeriene împotriva lui Assad şi situaţia de azi este că riscul de extindere a conflictului este mult mai mare.

Marea diferenţă este că Trump şi comandanţii săi se confruntă acum cu prezenţa trupelor ruseşti pe teren şi există sisteme ruseşti de apărare antiaeriană care pot dobarî avioanele americane. Astăzi, trupele rusesti sunt alaturi de forţele siriene şi orice lovitură asupra ţintelor militare siriene ar putea produce şi victime printre militarii rusi, este de părere ziarul.

Rusia condamnă loviturile americane cu rachete împotriva Siriei – titreaza WASHINGTON POST. Preşedintele Putin consideră că loviturile americane împotriva Siriei sunt o agresiune contra unui stat suveran cu violarea normelor internaţionale şi sub un pretext fals”, a declarat presei purtătorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a susţinut că “Siria nu are arme chimice”.

Presa din Rusia – Gazeta.ru, Kommeresant, Izvestia – anunţă pe prima pagină atacul rachetelor americane împotriva bazei siriene, caracterizându-l drept un act de agresiune împotriva unui stat membru al ONU, după cum a declarat şeful comitetului pentru apărare al camerei superioare a parlamentului rus şi mai apoi însuşi preşedintele Vladimir Putin, citat de secretarul său de presă, Dmitri Peskov. Acesta a mai spus, după cum scrie ziarul Kommersant, că loviturile americane asupra Siriei duc la „prăbuşirea relaţiilor cu Rusia şi constituie un obstacol serios pentru crearea unei coaliții internaționale împotriva terorismului.“
Rusia opreşte cooperarea cu SUA privind Siria – scrie gazeta.ru. Rusia suspendă memorandumul dintre Moscova și Washington privind prevenirea incidentelor și asigurarea siguranței aviației în timpul operațiunilor în Siria – se spune într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, informează Kommersant. Comunicatul mai susţine că atacul american a fost pregătit de multă vreme, că decizia a fost luată înaintea atacului cu gaz toxic şi că acesta a fost folosit ca pretext pentru demonstraţia de forţă. Rusia a cerut o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU pentru examinarea situaţiei, mai scrie ziarul.

Postul RUSSIA TODAY îl citează pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a declarat că „Atacul comis de SUA asupra Siriei a fost de facto în interesul grupării islamiste Stat Islamic”.

Nezavissimaia Gazeta scrie că SUA au încercat să-şi coordoneze lovitura asupra Siriei cu Rusia, dar rezultatul a fost că au coordonat-o cu Statul Islamic.
Nezavisimmaia Gazeta îl citează şi pe ministrul de externe, Serghei Lavrov, care considedră loviturile americane un act de agresiune premeditat. De asemenea, ziarul consideră că SUA au început războiul impotriva lui Assad, un război cu urmări imprevizibile.
Şi Izvestia se referă la declaraţiile făcute de Serghei Lavrov: acțiunile SUA în Siria sunt „în detrimentul relațiilor deja proaste dintre dintre Rusia și Statele Unite ale Americii, dar sper că aceste provocări nu vor duce la rezultate ireversibile“, – a declarat Lavrov la Tașkent, în cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul executiv al CSI, Sergei Lebedev.

Presa europeană relatează despre luările de poziţie ale liderilor din Uniunea Europeană în urma acţiunii militare americane. Spaniolul EL PERIODICO titrează: UE strânge rândurile alături de SUA. Relaţiile politice dintre Bruxelles şi Washington nu traversează cel mai bun moment al lor, dar atât preşedintele UE, Donald Tursk, cât şi cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au strâns rândurile alături de Donald Trump şi ofensiva aeriană lansată de către SUA împotriva regimului sirian al lui Bashar al Assad, ca răspuns la atacul cu gaz toxic din Idlib în care au murit peste 70 de persoane.
„Bombardamentele demonstrează determinarea necesară împotriva barbarelor atacuri chimice. Uniunea Europeană va acţiona alături de SUA pentru a pune capăt brutalităţii din Siria”, a spus preşedintele Consiliului European, iar preşedintele Executivului comunitar a făcut apel la oprirea spiralei violenţei şi la dublarea eforturilor pentru căutarea unei păci de durată în ţară.

Ziarul italian IL MESSAGGERO prezintă comunicatul comun al preşedintelui francez, Francois Hollande, şi cancelarului german, Angela Merkel. „Am fost informaţi în prealabil”, se scrie în comunicat .”Assad deţine întreaga responsabilitate. Recurgerea continuă la arme chimice şi la crime în masă nu poate rămâne nepedepsită”. Franţa şi Germania vor continua „eforturile cu partenerii lor în cadrul Naţiunilor Unite pentru a sancţiona cât mai adecvat actele criminale legate de folosirea armelor chimice interzise de tratate”. „Facem apel la comunitatea internaţională să ni se alăture în favoarea unei tranziţii politice în Siria, în conformitate cu rezoluţia 2254 a Consiliului de Securitate ONU şi cu comunicatul de la Geneva”.

Şi Ucraina îşi exprimă acordul cu acţiunea Statelor Unite. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei susține atacul cu rachete balistice lansat de SUA asupra unei baze aeriene în Siria ca răspuns la utilizarea armelor chimice – se arată într-un comunicat de presă al MAE de la Kiev citat de revista KORRESPONDENT.

Editorialul ziarului Le Monde consideră ca loviturile asupra Siriei reprezinta un triplu avertisment american – pentru Bachar Al-Assad şi pentru aliatul sau iranian, dar şi pentru Coreea de Nord. Acest avertisment american pentru regimul lui Bachar Al-Assad ca şi pentru aliatul său iranian este un adevărat pariu diplomatic. Reacţia foarte negativă a preşedintelui rus, Vladimir Putin, arată că Washingtonul îşi asumă riscul de a îngheţa orice speranţă de ameliorare rapidă a relaţiilor cu Rusia, în vreme ce dl Tillerson tocmai se pregăteşte să meargă la Moscova, săptămâna viitoare, pentru a se întâlni cu dl Putin. Şi în momentul în care dl Trump îl primeşte pe preşedintele chinez, Xi Jinping, în Florida pentru discuţii care ar trebui să se refere la Coreea de Nord, lovitura americană este, în sfârşit, un semnal dat Pyongyangului. Rămâne de văzut cum vor înţelege acest avertisment dictatorii din Siria şi din Coreea de Nord – scrie ziarul.

Preşedintele Donald Trump l-a informat pe omologul său chinez despre bombardarea bazei militare din Siria, chiar la cina de bun venit din prima zi a vizitei, iar fondul discuţiilor dintre cei doi lideri urmează în a doua zi a vizitei, scrie ziarul italian LA REPUBBLICA. Acelaşi ziar consacră atacului american un comentariu intitulat „Atacul SUA contra Siriei, s-a întors ‘jandarmul lumii'”, în care îşi pune intreberea: cum va reacţiona Putin la cele 59 de rachete?.
Preşedinţia siriană a calificat loviturile americane împotriva unei baze militare a regimului drept acţiune „iresponsabilă” şi „idioată”, care arată lipsa de viziune pe plan politic şi militar, relatează LA LIBRE BELGIQUE cu referire la un comunicat al preşedinţiei siriene. Regimul lui Bachar al-Assad a negat categoric că s-ar afla la originea atacului chimic presupus care a ucis cel puţin 86 de persoane în localitatea rebelă Khan Cheikhoun şi a provocat indignare în lumea întreagă. Potrivit preşedinţiei siriene, loviturile americane întăresc hotărârea Siriei de a-i lovi pe agenţii terorişti, a continua să-i zdrobească într-un ritm accelerat oriunde s-ar afla pe teritoriul sirian”.

Gabriela Sîrbu, Agenţia de presă RADOR