Parcagiii ilegali ar putea fi sancţionaţi cu muncă în folosul comunităţii

Un proiect de lege care prevede sancţionarea parcagiilor ilegali prin condamnarea la închisoare sau muncă în folosul comunităţii a fost lansată în dezbatere publică de deputatul liberal Ovidiu Raeţchi. Ce spun despre această propunere şoferii, parcagiii şi legiuitorii – aflaţi din reportajul lui Mugur Mihăiţă.
Reporter: Dacă trebuie să parcăm la spital, primărie, secţia financiară ori lângă un teatru sau cinematograf, imediat un binevoitor ne indică un loc liber de parcare, în schimbul unei mici sume de bani. Conducătorii auto se conformează, dar ei se plâng totuşi că, dacă refuză onorariul, plătesc la service sau la vulcanizare.
-: Tot o plăteşti la un moment dat. Ori că îţi zgârâie maşina şi o plăteşti la service, ori că o plăteşti la ei, tot aia e! Şi poliţia nu face nimic. Am chemat jandarmii, nu s-a întâmplat nimic.
Reporter: Nici parcagiii nu sunt mulţumiţi. Ei spun că nu rămân cu mare lucru în urma acestei activităţi şi, în plus, ei nu se arată speriaţi de acest proiect de lege.
-: Mai multe amenzi decât bani. Trece Poliţia Locală, îi dă o amendă de două milioane. Mai trec jandarmii, la fel…
-: Dacă mă pune să muncesc, muncă în folosil comunităţii, nici atât. Nici nu mă gândesc, o iau la fugă. Eu am pensie de handicap, fiindcă eu sunt terminată pe viaţă. Am stat de mică la cămin…
Reporter: Iniţiatorul proiectului, deputatul liberal Ovidiu Raeţchi, spune că parcagiii sunt amendaţi inutil, deoarece ei acumulează nişte procese-verbale, iar statul nu încasează nimic, deoarece cadrul legal actual nu are prevederi clare referitoare la această activitate.
Ovidiu Raeţchi: Aceşti parcagii îşi însuşesc locul respectiv de parcare, stând şi aşteptând clientul. Practic, avem locuri de parcare în centru, dar ele sunt ocupate abuziv de nişte persoane care percep o taxă ilegală pentru asta. Parcagiii, de multe ori sunt organizaţi în reţele, pot să ajungă şi la violenţe fizice şi ştiu că nu pot să fie pedepsiţi. Trebuie să le dăm poliţiştilor, procurorilor posibilitatea reală să intervină.
Reporter: Ovidiu Raeţchi a mai spus că o soluţie pentru eliminarea acestui fenomen şi asigurarea necesarului de locuri de parcare ar fi ca în marile oraşe să se construiască parcări supraterane sau subterane./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 aprilie)