Revista presei internaţionale – 12 aprilie 2017

Prin conflictele din Siria şi din Irak, Orientul Mijlociu continuă să se afle în centrul atenţiei presei internaţionale şi, după cum vom vedea, poziţia comunităţii internaţionale pe această temă nu este tocmai unitară.
„Un purtător de cuvânt al armatei irakiene a anunţat că militanţii Statului Islamic au pierdut cea mai mare parte a teritoriilor pe care le ocupaseră în Irak începând din anul 2014”, relatează cotidianul britanic „Daily Mail”. Acelaşi ziar precizează că, potrivit aceleiaşi surse, „Statul Islamic controlează acum mai puţin de 7% din teritoriile ocupate anterior”. Săptămânalul egiptean „Egypt Independent” aminteşte că „în anul 2014, ISIS controla 40% din teritoriul irakian”, dar că, „începând din 31 martie 2017, Statul Islamic mai controlează doar 6,8% din teritoriu”.
„O singură voce nu s-a pronunţat în privinţa strategiei preşedintelui american Donald Trump pe tema Siriei: cea a lui Trump însuşi” estimează un articol din ziarul american „The New York Times”, referindu-se la criza siriană. Şi totuşi, ziarul italian „Corriere della Sera” îl citează pe secretarul său de stat, Rex Tillerson, care, prezent în Italia, la Lucca, cu ocazia reuniunii reprezentanţilor Grupului celor Şapte State Industrializate (G7), ar fi declarat: „În privinţa Siriei, Rusia trebuie să aleagă între a se situa alături de Statele Unite şi de ţările care au o poziţie similară cu a lor sau alături de Assad, Iran şi Hezbollah”. Citat de un alt ziar italian, „Il Fatto Quotidiano”, ministrul italian de externe, Angelino Alfano, a declarat că, „deşi ministrul britanic de externe, Boris Johnson, a ridicat problema unor noi sancţiuni care ar trebui impuse Rusiei, această ţară nu trebuie izolată, ci, pe cât posibil, ea trebuie implicată în procesul de tranziţie din Siria”. Publicaţia rusă „Moskovskii Komsomoleţ” consideră însă declaraţia lui Tillerson drept „un ultimatum”, subliniind că „sosirea sa la Moscova va fi urmărită cu atenţie, el urmând să se întâlnească şi cu preşedintele rus Vladimir Putin”. Într-o altă publicaţie moscovită, „Gazeta”, un analist este de părere că „declaraţiile din Italia ale lui Tillerson nu sunt legate de vizita sa în Rusia şi că, la Moscova, acum va fi foarte interesant de aflat ce vor Statele Unite de fapt”. De altfel, presa străină se arată şi ea în derivă, neştiind ce să creadă în privinţa politicilor adoptate de Donald Trump. Ziarul turc „Yeni Şafak” consideră că, „împreună cu toate instituţiile sale, sistemul internaţional se destramă şi de multă vreme şi-a pierdut capacitatea de a soluţiona problemele”. Iar publicaţia portugheză „Diário de Notícias” se întreabă: „Chiar credem că bătăuşul Trump, care postează mesaje pe Twitter, merită mai multă credibilitate în privinţa coeficientului său de inteligenţă politică, decât autocratul Vladimir Putin? Ei bine, dacă asta credem, înseamnă că nu am învăţat nimic”.
RADOR, 11 aprilie 2017 – Alexandru Danga/