Secretarul de stat american Rex Tillerson, în vizită la Moscova

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, se află la Moscova, unde are convorbiri la această oră cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Pe agendă se află o serie de dosare importante, între care conflictele din Ucraina şi Siria şi situaţia din peninsula coreeană. Întâlnirea are loc în contextul tensionării relaţiilor bilaterale după atacul cu arme chimice din Siria şi bombardarea de către Statele Unite, ca represalii, a unei baze militare siriene.

Corespondenţă din Moscova – Reporter: Alexandr Beleavschi – Vizita are loc pe fondul primei crize serioase în relaţiile dintre Moscova şi administraţia Trump, după ce Statele Unite au acuzat Damascul şi, indirect, Moscova de folosirea armelor chimice în Siria, iar Rusia a condamnat ca agresiune atacul american asupra unei baze militare siriene.

Deschizând convorbirile, Serghei Lavrov a declarat că Moscova doreşte să afle poziţia şi intenţiile reale ale SUA asupra problematicii bilaterale şi internaţionale, având în vedere numeroasele declaraţii ambigue şi contradictorii ale Washingtonului din ultimele două luni. Serghei Lavrov a subliniat că Rusia este deschisă pentru un dialog constructiv cu SUA, bazat pe principiul egalităţii şi care să ţină cont de interesele reciproce ale două ţări, subliniind că această deschidere nu este conjuncturală şi nu se bazează pe falsa opţiune „sunteţi cu noi sau împotriva noastră”.

La rândul său, şeful diplomaţiei americane a declarat:
Rex Tillerson: Întâlnirea de astăzi are loc într-un moment important în relaţiile noastre, astfel încât putem clarifica mai mult ariile unde există obiective comune, ariile unde există interese comune, chiar dacă abordările tactice pot să difere.

Reporter: Rex Tillerson a adăugat că speră ca întâlnirea să permită şi o înţelegere mai clară a diferenţelor de poziţie între Rusia şi SUA, cât şi a perspectivelor de diminuare a acestora./cvanatoru