Fostul deputat Sebastian Ghiţă va sta în arest preventiv în Serbia două luni, în vederea procedurilor pentru eventuala extrădare în România

Fostul deputat, Sebastian Ghiţă va rămâne în arest în Serbia două luni. A petrecut deja prima noapte în detenţie după decizia luată aseară de Înalta Curte din Belgrad, ca măsură preventivă până când formalităţile de extrădare vor fi finalizate. Omul de afaceri este acuzat în România de numeroase fapte de corupţie, are pe numele său cinci dosare penale şi a fost dat în urmărire internaţională de la începutul anului. Costin Grigore a urmărit subiectul:
Reporter: Sebastian Giţă, unul dintre cei mai căutaţi români, a fost capturat la Belgrad de poliţia sârbă, la aproape 4 luni după ce a dispărut de sub supravegherea poliţiştilor români. Avea o înfăţişare complet diferită, faţă de ceea pe care o cunoştem din apariţiile sale televizate. Era ras în cap şi purta barbă şi mustaţă, potrivit imagini prezentate de Poliţia Română, care a precizat că a colaborat cu autorităţi din zece state pentru a reuşi să-l descopere pe fostul deputat cu afaceri în domeniul IT şi mass-media. Avea acte de identitate slovene false şi era împreună cu fratele său, în momentul când a fost prins la Belgrad. Nu a opus rezistenţă, a declarat  ministrul de Interne Carmen Dan, care a explicat că aducerea lui Sebastian Ghită în România depinde foarte mult de procedura din Serbia.
Carmen Dan: Facem uz de toate argumentele legale pentru  a avea siguranța că ne îndeplinim misiunea până la capăt. Procedura de extrădare,c are se derulează prin Ministerul Justiției, durează aproximativ 40 de zile în România. Noi nu ne putem amesteca în procedura din Serbia.
Reporter: Deocamdată, după decizia de aseară a Înaltei Curti de la Belgrad, avocaţii lui Sebastian Ghiţă pot depune contestație la măsura arestului preventiv. La noi procurorii DNA au obţinut două mandate de arestare în lipsă pentru fostul deputat. Sebastian Ghiţă are cinci dosare penale şi a fugit din ţară chiar în ultima zi în care a beneficiat de imunitate parlamentară. Ulterior, televizunea pe care o deţine a început să difuzeze un serial cu înregistrari  în care omul de afaceri  vorbea despre presupusele sale relaţii sus-puse cu oameni din SRI şi DNA. În urma acestui scandal, prim-adjunctul SRI Florian Coldea şi-a dat demisia./eradu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 aprilie