Potrivit unui oficial palestinian, 3 mai este data la care Mahmoud Abbas va fi primit la Casa Albă

Un oficial palestinian a anunţat astăzi că mult anunţata primă întâlnire dintre preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi preşedintele SUA, Donald Trump, va avea loc la 3 mai, la Casa Albă. Înaltul oficial, reprezentant al mişcării palestiniene Fatah, Azzam al-Ahmad, a precizat pentru publicaţia iordaniană Al Ghad că o delegaţie palestiniană va ajunge mai întâi la Casa Albă la 23 aprilie, pentru discuţii preliminare cu administraţia americană.

Nu există, încă, o confirmare în privinţa acestei informaţii nici din partea Casei Albe, nici din partea Autorităţii Palestiniene. „Preşedintele Abbas va merge să discute problema vitală politică şi economică, cu accent pe confirmarea soluţiei privind cele două state, încetarea totală a construcţiilor şi a ocupaţiei, şi înfiinţarea unui stat palestinian în cadrul graniţelor de la 1967, cu capitala la Ierusalimul ocupat”, a precizat al-Ahmad. Trump a discutat telefonic cu Abbas pentru prima dată în luna martie şi i-a adresat acestuia o invitaţie la Casa Albă. Abbas i-a transmis ulterior emisarului special pentru pace american Jason Greenblatt că este de părere că este posibilă un acord de pace „istoric” în mandatul lui Trump.

Greenblatt a transmis miniştrilor de externe arabi, la sfârşitul lunii martie, că preşedintele Trump este hotărât să ajungă la un acord de pace între Israel şi palestinieni care va „răsuna” în Orientul Mijlociu şi în întreaga lume. Greenblatt a efectuat două vizite în regiune de la data instalării în funcţie a preşedintelui Trump, în luna ianuarie, într-un efort de a impulsiona lansarea negocierilor de pace. În timpul acelor vizite, oficialul american s-a întâlnit cu mai multe părţi implicate în conflict, inclusiv cu Netanyahu şi Abbas. În luna februarie, preşedintele Donald Trump la primit la Casa Albă pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu./cstoica/lbadiu

http://www.timesofisrael.com/trump-abbas-white-house-summit-said-set-for-may-3/ – 16 aprilie