MEDIAPOOL: România reduce de la 16% la 10% impozitul pe venit

De la 1 ianuarie 2018, cota unică de impozitare a veniturilor în România va fi egală cu cea din Bulgaria – 10%, informează presa românească. Ministrul de finanţe Viorel Ştefan a anunţat că de la 1 ianuarie 2018 valoarea cotei unice va fi redusă la 10% în locul celor 16% din prezent, informează ziarul local Kapital, citat de BTA. Publicaţia mai scrie că la întâlnirea recentă dintre guveranţi şi mediul de afaceri s-a discutat ca, începând de anul viitor, veniturile de până la 2000 de lei (865 de leva) să devină neimpozabile. Asta nu înseamnă însă că se anulează cota unică.

În acelaşi timp, ministrul de finanţe a spus că sunt „absurde” informaţiile apărute cu privire la „naţionalizarea” fondurilor private de pensii, scrie publicaţia „Ziarul financiar”. Publicaţia Economica subliniază că cu o zi mai devreme, administratorul pensiilor private a trimis scrisori către clienţii săi cu privire la informaţia despre o posibilă naţionalizare a pensiilor private. Administratorul a menţionat că a distribuit scrisoarea după ce conducerea Partidului Naţional Liberal a pus recent această problemă şi din cauza asta a fost necesar un răspuns oficial din partea guvernanţilor pentru clarificarea situaţiei.

Ministrul de finanţe Viorel Ştefan a spus, în cadrul unei şedinţe de guvern, săptămâna trecută, că informaţia că guvernul vrea să „naţionalizeze” pensiile private este una absurdă şi neîntemeiată. Ministrul a menţionat că nu există niciun fel de bază politică, economică, financiară sau bugetară, care să ducă la această masură. În opinia ministrului, pilonul II este o schemă financiară de succes şi va asigura o pensie semnificativă suplimentară la pensia din sistemul de stat. O dezbatere similară cu privire la „naţionalizarea” pilonului II de pensii a avut loc în ultimii ani şi în Bulgaria.

Traducerea: Mirela Petrescu

MEDIAPOOL (Bulgaria), 2017