Comunicat de presă al Colegiului Farmaciştilor din România

Principala activitate a farmaciei este și rămâne aprovizionarea pacienților români cu medicamente.

Colegiul Farmaciștilor din România dorește să facă câteva precizări ca urmare a informațiilor apărute în mass-media conform cărora farmaciile au primit undă verde la exportul paralel de medicamente, odată cu adoptarea de către Parlament a Legii de modificare a art. 800, alin. (2) din legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, prin care persoanele juridice autorizate să elibereze medicamentele către populație pot să desfășoare și activitate de distribuție angro de medicamente.

Colegiul Farmaciștilor nu a avut niciun fel de aport în discutarea acestei legi, dar respectă dreptul Parlamentului României de a legifera aspecte pe care le consideră oportune. Ca organism profesional, apărăm interesele farmaciștilor, nu cele comerciale, și facem toate demersurile posibile pentru noi, ca instituție, astfel încât serviciile farmaceutice furnizate pacienților români să rămână la standarde de calitate ridicate.

Modul de prezentare a informației a acreditat în mod incorect ideea că, de la adoptarea actului normativ, orice farmacie autorizată va putea să comercializeze medicamente atât către pacienți, cât și angro, inclusiv în afara țării. În realitate, cele două tipuri de activități necesită în continuare două autorizări distincte.

Menționăm că exportul paralel cu medicamente există de câțiva ani în România,  înainte de a se discuta această lege, și nu a fost inventat de farmacii. Din analiza legii, constatăm că ea nu se concentrează pe exportul paralel, ci pe dreptul farmaciilor de a desfășura activități de distribuție de medicamente. Rămânem consecvenți la opinia că exportul paralel este o consecință nedorită a politicii de prețuri la medicamente și a faptului că România face parte din piața unică europeană care reglementează și garantează libertatea comerțului între statele membre. Din păcate este unul dintre mecanismele care duc la deficiențe în aprovizionarea cu medicamentele necesare pacienților români.

Principala activitate a farmaciei este și rămâne aprovizionarea pacienților români cu medicamente și nicidecum comerțul paralel. Corpul profesional al farmaciștilor rămâne fidel obligației sale legale și morale de a contribui la asigurarea accesului pacienților la terapie în condițiile unei legislații sustenabile.

Prof. Univ. Dr. Farm. Dumitru Lupuliasa

Președintele Colegiului Farmaciștilor din România