MUZEE CULINARE: Muzeul Cepei de Primăvară din Taiwan

ceapa 2

Intens consumată de aproape toate civilizațiile ca plantă aromatică, ceapa verde amintește de primăvară. Chiar dacă este utilizată în cantități mici, este bogată în vitamine, conține fitochimicale și compuși importanți pentru a neutraliza radicalii liberi și a impiedica răspândirea anumitor celule canceroase. Legumă-condiment-medicament, îndrăgită în Grecia Antică și în Imperiul Roman, a devenit foarte apreciată în restul Europei și apoi în întreaga lume pentru virtuțile sale terapeutice, tonice și antiinfecțioase.

Muzeul Cepei de Primăvară din Sanxing, Taiwan și-a deschis porțile pentru vizitatori în anul 2005. Turiștii pot afla lucruri interesante despre cultura cepei de primăvară, importanța acestei legume în istoria și tradiția locală, folosirea ei în bucătărie și benefiicile sale pentru sănătate. Ceapa de primăvară sau ceapa verde este un simbol al prosperității, norocului și inteligenței în cultura locală. În Taiwan, ceapa verde se găsește în sute de feluri de mâncare și gustări, dar și în povești și zicători.

Obiceiul de a mânca ceapă de primăvară vine din vremuri antice. Strămoșii noștri cunoșteau proprietățile benefice ale consmului de ceapă verde, fiind cultivată de peste 5000 de ani, primele urme ale ei provenind din Mesopotamia.

S-a dovedit științific faptul că o cantitate de o sută de grame de ceapă verde consumată zilnic acoperă doza zilnică recomandată de vitamina C. Ceapa verde conține caroten, inulină, zaharuri naturale, vitaminele A, C, E, K și PP, complexul de vitamine B, proteine, enzime, uleiuri esențiale, saponine (substanțe vegetale active), iod, fluor, potasiu, fier, calciu, fosfor, zinc, mangan, cupru și cobalt.

ceapa 3

Uleiurile esențiale volatile din ceapa verde luptă împotriva diferitelor infecții și virușilor. Un consum de ceapă verde distruge agenții patogeni ai tuberculozei, dizenteriei, difteriei și promovează dezinfectarea cavității orale. Persoanele cu probleme ale sistemului cardiovascular ar trebui să includă ceapa verde în dieta lor, deoarece aceasta are efecte benefice asupra miocardului. Totodată, conținutul de zinc din ceapa verde previne fragilitatea unghiilor și căderea părului.

Ceapa verde este adăugată în aproape toate feluri de mâncare. Ea ar trebui să facă parte din dieta noastră, mai ales atunci când este în stare proaspătă, deoarece stimulează apetitul, favorizează digestia și face orice preparat foarte atractiv. Această legumă este plină de vitamine și minerale. Tulpina albă și frunzele lungi verzi sunt folosite și ca medicină alternativă, cu efecte benefice împotriva răcelilor, durerilor de cap, frisoanelor, indigestiei și insomniei. Ceapa verde stimulează tractul respirator, normalizează tensiunea arterială, crește pofta de mâncare, luptă împotriva infecțiilor, reduce nivelul colesterolului rău și riscul bolilor de cancer. Este săracă în calorii – o sută de grame de frunze proaspete furnizează organismului 31 de calorii – și bogată în fibre dietetice – în o sută de grame de ceapă verde se găsesc 2,6 grame de fibre, care reprezintă 7% din doza zilnică recomandată (DZR). Alicina din ceapa verde scade rigiditatea vaselor de sânge și reduce tensiunea arterială. În plus, aceasta inhibă formarea cheagurilor de trombocite și are acțiune fibrinolitică în vasele de sânge, ceea ce ajută la scăderea riscului global de boli coronariene, boli vasculare periferice și protejează împotriva accidentului vascular cerebral. Ceapa verde este una dintre cele mai bogate legume în vitamina K – o sută de grame oferind organismului 172% din DZR. Vitamina K promovează rezistența osoasă și previne boala Alzheimer.

Cura de ceapă de primăvară este indicată pentru detoxifierea organismului, la fel ca și cele de păpădie sau de struguri.

ceapa 1

În bucătărie, ceapa verde se folosește în salate, omlete, supe, ciorbe, tocane, aperitive, mâncăruri (de exemplu, stufat împreună cu usturoiul verde) și plăcinte. De asemenea, se utilizează pentru diverse preparate, în asociere cu peste, carne de pui sau cu legume și diverse plante aromatice sau condimente.

În Asia, ceapa verde este întrebuințată în diverse preparate atât întreagă, cât și tăiată în bastonașe sau tocată. Se folosește la supe, diferite feluri de mâncare cu tăiței, clătite, rulouri și tocată fin se presară peste cartofii prăjiți. Astfel, la fel ca usturoiul și ghimbirul, ceapa verde este un ingredient esențial în bucătăria asiatică.

Muzeul Cepei de Primăvară din Taiwan dispune de un magazin, de unde vizitatorii pot cumpăra diverse suveniruri, dar și preparate tardiționale cu și din ceapă verde, precum clătite, plăcinte sau înghețată cu aromă de ceapă verde.

Muzeul Cepei de Primăvară poate fi vizitat pe tot parcursul anului, de luni până vineri, între orele 8:30 – 17:00, sâmbăta și duminica, între orele 9:00 – 18:00.

Ada Ionescu