Regina Elisabeta a Marii Britanii împlineşte 91 de ani

Regina Elisabeta a Marii Britanii, cea mai în vârstă şi cu cea mai lungă domnie monarhală, şi-a serbat astăzi ce-a de-a 91-a aniversare. La Turnul Londrei se va marca aniversarea, însă regina, care în mod obişnuit îşi petrece serbarea într-un cadru privat, nu a planificat vreun eveniment formal.

Regina Elisabeta s-a născut la 21 aprilie 1926, în centrul Londrei, în perioada în care la preşedinţia Statelor Unite ale Americii se afla Calvin Coolidge, iar Iosif Stalin tocmai preluase controlul Uniunii Sovietice, şi a devenit regină în 1952, la vârsta de 25 de ani. În ciuda vârstei înaintate, Regina Elisabeta participă la diferite evenimente oficiale deşi a renunţat la unele în ultimii ani, delegându-i pe alţi membri ai familiei Windsor, cum ar fi Prinţul Charles şi nepoţii săi, Prinţii Williams şi Harry.

Regina îşi serbează, în mod oficial, ziua de naştere în luna iunie, aniversare marcată cu o amplă paradă militară prin centrul Londrei, cunoscută sub denumirea de „Trooping the Colour”./cstoica/avladucu

www.reuters.com – 21 aprilie