După exerciţiul de avertizare şi alarmare s-a constatat că România are nevoie de un sistem de alarmare eficient

România are nevoie de un sistem de alarmare eficient – spun specialiştii în situaţii de urgenţă, după ce au analizat rezultatele exerciţiului desfăşurat la nivel naţional. În mai bine de jumătate din teritoriul ţării sirenele nu s-au auzit, câteva sute dintre ele sunt nefuncţionale, iar majoritatea trebuie declanşate de personal uman. Ministerul Comunicaţiilor a promis, astăzi, să se implice în dezvoltarea unui sistem complementar de alarmare, prin mesaje pe telefonul mobil. Circa 10 mii de adăposturi sunt disponibile, în caz de urgenţă, la nivelul întregii ţări, iar în scurt timp amplasamentul lor va fi publicat pe site-ul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă – a anunţat şeful instituţiei, Raed Arafat.

Raed Arafat: Vor fi şi pe site-ul IGSU, ele nu sunt secrete. Sunt unele blocuri care au semnul protecţiei civile, triunghiul cu cercul, care arată că este loc unde este un adăpost de protecţie civilă. Sunt informaţii pe care oamenii trebuie să le ştie. Urmează să fie puse pe site-uri şi fiecare să întrebe administratorul de bloc sau să întrebe unde stă dacă este într-un bloc, unde trebuie să meargă, că ei ştiu, de regulă, acest lucru, colaborează cu inspectoratele, sau dacă nu să întrebe chiar la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din localitatea lor.

Capitala dispune de adăposturi pentru un milion de persoane – a mai precizat Raed Arafat. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a mai constatat, în urma exerciţiului de alarmare, că judeţele care stau cel mai bine în privinţa dotărilor cu echipament de alarmare modern sunt Galaţi şi Vrancea./rpatulea/lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 aprilie