Francezii, aşteptaţi la urne, în primul tur al alegerilor prezidenţiale

Aproape 47 de milioane de francezi sunt aşteptaţi, mâine, la urne, în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Potrivit sondajelor, patru candidaţi au scoruri apropiate şi şanse de a intra în al doilea tur de scrutin, programat pe 7 mai. Alegerile se desfăşoară pe fondul unor măsuri sporite de securiate, la numai patru zile de la atacul comis în centrul Parisului.

Reporter: Constanţa Comănici: Atentatul de pe bulevardul Champs-Élysées a umbrit ultimele zile de campanie şi a readus în dezbaterea candidaţilor lupta împotriva terorismului şi preocuparea alegătorilor de a trăi în siguranţă. De altfel, câţiva dintre candidaţi şi-au anulat ieri ultimele întâlniri cu alegătorii, pentru a evita posibile incidente. Ultimul sondaj de opinie, dat publicităţii imediat după atacul de la Paris, îl plasează în frunte pe candidatul de centru Emmanuel Macron, cu 24,5 procente. El este urmat de lidera extremei drepte, Marine Le Pen, cu 23 la sută, şi de François Fillon şi Jean-Luc Mélenchon, care împart locul al treilea cu câte 19 procente.

Potrivit France Presse, votul începe de astăzi în teritoriile de peste mări – Polinesia franceză, din Pacificul de Sud, Antilele franceze, din Caraibe, Guyana Franceză, din nordul Americii de Sud, şi în arhipelagul Saint-Pierre et Miquelon, din Atlanticul de Nord. Noul şef al statului trebuie să obţină majoritatea absolută şi cel mai probabil va exista şi al doilea tur de scrutin pe 7 mai. Pe tot teritoriul Franţei, unde este în vigoare starea de urgenţă până în luna iulie, sunt mobilizaţi 50 de mii de poliţişti şi jandarmi, sprijiniţi de 7.000 de militari./fdoman/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 aprilie