2017. április 24

Több tucatnyi javaslatot terjesztettek be az egységes bértörvény-tervezet módositására

Az egységes bértörvény-tervezetet hétfőn a parlament elé terjesztik, közölte Liviu Dragnea szociáldemokrata vezető. Mint hozzáfűzte, több tucatnyi módositó javaslatot nyújtottak be a  Szociáldemokrat Párt (PSD) honlapján már két hete nyilvánosságra hozott tervezetre vonatkozóan. A kormány igérete szerint az egységes bértörvényt július 1-től hatályba helyezik. Az ellenzék birálja a tervezetet, amely azt rója fel a PSD-nek, hogy a következő kormányra ruházza át a közalkalmazottak fizetés emelését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.24)

Több mint 26 ezer betöltetlen állás van Romániában

Országos viszonylatban több mint 26 ezer üres munkahely várja a jelentkezőket, főleg a közép- és szakiskolai bizonyitvánnyal rendelkezőket. A legtöbb munkahelyet Bukarestben, illetve Szeben, Prahova és Dolj megyékben ajánlják, közölte az Országos Munkaerő-Foglalkoztatási Ügynökség (ANOFM). Ugyanakkor, 2015-től az ügynökség segiti azokat, akik Izraelben, az épitkezés terén akarnak munkát vállalni. Ez irányban a román munkaügyi minisztérium és az izraeli belügyminisztérium megállapodást irt alá. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.24)

A legfelsőbb biróság jogerősen két ev felfüggesztett szabadságvesztésre itélte Liviu Dragneat

A legfelsőbb biróság alaptalannak minősitette és elutasitotta Liviu Dragnea szociáldemokrata vezető beadványát, amelyben az államfő leváltásáról kiirt 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben kimondott két év felfüggesztett börtönbűntetésének törlését kérte. A biróság döntése végleges. Liviu Dragnea megfellebbezte a „népszavazási perben” hozott birósági döntést, mivel az ellene kimondott itéletet nem közölték irásban az itélethirdetéstől számitott 30 napon  belül és az itélet indoklásakor a birósági tanács elnöke, aki az üggyel foglalkozott,  már nyugdijba vonult. Az április 10-én tartott utolsó preben a biróság visszautasitotta Dragnea ügyvédjeinek kéréseit, miszerint értesithessék az Európai Igazságügyi Törvényszéket, hogy vizsgálja felül az itéletindoklás irásbeli közlésének körülményeit. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.24)

A közkegyelmi törvénytervezetről szóló vita meghosszabitását kérték

A szenátus jogi bizottsága az Állandó Bürótól a közkegyelmi törvénytervezetről szóló vita meghosszabitását kérte, mivel a hallgatólagosan elfogadott határidő április 25-én lejár. A közkegyelmi törvénytervezetet február óta tárgyalja a felsőház jogi bizottsága, amely többszörösen elodázta, mivel az igazságügyi minisztérium azt igérte, hogy saját törvény-csomagot terjeszt elő. A szenátus jogi bizottságának közkegyelmi törvénytervezetről tartott hétfői vitáján Tudorel Toader igazságügyi miniszter is részt vett. Mint a tárcavezető megjegyezte, a kormány több intézkedést javasolt a börtönök körülményeinek javitására, legyen az a meglévő börtönök modernizálása, kibővitése, illetve új épületek felépitése révén.  Mint hozzáfűzte, a közkegyelmi törvény egy összetett tervezet, amely kismértékben oldja meg a börtönök problémáit. Ezzel kapcsolatosan az igazságügyi minisztérium az Európai Emberjogi Biróság (CEDO) dontésére vár, mondotta a miniszter. „Annak reményében, hogy az európai birók jól ismerik a romániai valóságot és nem  várják el, hogy egyik-napról a másikra a legjobbak legyünk és eleget tegyünk a legmagasabb szabványoknak, szemelőtt tartják, mindenbizonnyal, jóindulatunkat és akaratunkat, valamint azt hogy az európai szabványok tiszteletben tartására törekszünk, ami a börtönök helyzetét illeti”, hansúlyozta Tudorel Toader. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.24)

A honvédelmi minisztérium közleménye

A Tulcea megyei Babadag Kiképző Központnál szervezett hadgyakorlatokon 200 román és hat országból további 400 katona vesz részt. A hadgyakorlatok célja a részvevő erők interoperabilitásának növelése. A katonák ez alkalommal  az első segélynyújtást gyakorolják a hadműveletek térségében, valamint lövészetet, ellenörzési és vezénylési eljárásokat. A május 4-ig tartó hadgyakorlatokra Azerbajdzsánból, Bulgáriából, Kanadából, Montenegróból, Ukrajnából és az Egyesült Államokból érkeztek a katonák, jegyi meg a honvédelmi minisztérium közleménye. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.24)

Andrei Demény