Conferinţa Mondială a Jurnaţiştilor în Republica Coreea – „Ţara dimineţilor liniştite” (III)

După ce am vizitat oraşul special Seul şi după ce am văzut stadiul în care se află pregătirile pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice de Iarnă din 2018 (care se vor desfăşura în provincia Gangwon-do,  mai precis în oraşul Gangneung   şi în districtul Pyeongchang), grupul celor 88 de jurnalişti din 55 de ţări aflaţi la Conferinţa Mondială a Jurnaliştilor, în data de 5 aprilie 2017,  a  poposit într-o altă zonă interesantă a Republicii Coreea- Gyeonggi-do. index1

Gyeonggi-do

Este o provincie situată în partea de nord-vest a Republicii Coreea, aproape de Seul,  ocupând 10 % din teritoriul Republicii Coreea.  Este alcătuită din 28 de oraşe ( din care Suwon este capitala ei) şi din trei districte rurale.

Provincia Gyeonggi-do este una dintre cele mai vechi, existând din antichitate dar fiind  menţionată în secolul al XI-lea, din timpul Regelui Hyeonjong.  De aceea, este o regiune căutată pentru vestigiile sale istorice şi culturale (Fortăreaţa Suwon Hwaseong, înscrisă în  Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO,   Korea Folk Village din index2Yongin, Icheon Cerapia, mormintele regale, castelele intitulate seong şi templele budiste), pentru natura sa, pentru relieful său, pentru rezervaţiile şi parcurile naturale sau de divertisment (Seoul Land din Gwacheon, Everland din Yongin, Woncheon Greenland şi Woncheon Lakeland din Yeongtong-gu) dar şi pentru Zona Demilitarizată.

index3Din secolul XX, în Gyeonggi-do, s-au dezvoltat şi diverse compartimente ale industriei, cum ar fi cea electronică, textilă, chimică, alimentară (în special cele dedicate pescăriei şi cultivării orezului), ceramică, a drumurilor şi transporturilor (terestre- metrou, KTX  dar şi aeriene), a sporturilor, precum şi a turismului.

Totodată oficialităţile din Gyeonggi-do au investit mulţi bani şi în promovarea uneiindex5 vieţi culturale de înalt nivel. Astfel, s-au deschis centre, muzee, galerii destinate artei (mai ales tradiţionale), teatre multiplex (Megabox, CGV, Kinex 5)  şi se organizează festivaluri  în fiecare zi a anului, în care cele culinare au un rol important în atragerea turiştilor de pretutindeni!

Cu alte cuvinte, Gyeonggi-do, a devenit unul dintre noile centre de afaceri ale Republicii Coreea.index4

Suwon

Aflat  la doar 30 km sud de Seul, oraşul este capitala provinciei Gyeonggi-do,  din 1967.  Sloganul acestei citadele sud-coreene este “să construim o societate bazată pe bunăstare, energie, voie bună şi căldură, pentru noi cu noi!”

În timp, de la o mică aşezare, Suwon  a devenit un puternic centru industrial ( aici se află sediul unor importante companii electronice sud-coreene ), cultural –istoric şi educaţional ( existâ 11 universităţi publice şi private, precum şi 33 de licee!).

Deasemenea, Suwon este cunoscut ca oraşul pomilor, al florilor şi al păsărilor, reprezentate de brad, de azalee şi de stârcul alb, precum şi al minunatelor produse culinare, în care un loc aparte îl ocupă preparatul din carne de vită denumită galbi.

După cum se ştie coreeni, acordă o atenţie deosebită îngrijirii personale, atât în ceea ce priveşte aspectul fizic dar mai ales în ceea ce priveşte igiena! Astfel, în 2007 în Suwon, dnul Sim Jae-duck a realizat o construcţie dedicată istoriei igienei umane (“Haewoojae” ) care după moartea sa a fost transformată în muzeu!

Fortăreaţa Hwaseong, înscrisă în Patrimoniul UNESCO din 1997

index Acest edificiu a fost construit între anii 1794 – 1796  în perioada Dinastiei Joseon, de către Regele Jeongjo, în memoria tatălui său- Prinţul Sado. De fapt, proiectul conţinea Palatul Haenggung  şi zidurile de protecţie care înconjurau întreg oraşul

(Suwon). Imensul edificiu a fost realizat sub îndrumarea arhitectului şi filosofului Jeong Yak-yong, care a apelat la cărămizi ca material de construcţie şi la scripeți și macarale  pentru a ridica zidurile şi cele patru mari porţi ( Janganmun, Hwaseomun, Paldalmun  şi Changnyongmun). Lungimea sa este de aproximativ 6 kilometrii cu o înălţime între 4 şi 6 metrii. Fortăreaţa a fost restaurată de câteva ori după planurile originale, pentru a releva stilul său particular.

index6Pentru a promova acest edificiu istoric, s-a înfiinţat şi un muzeu, în care fortăreaţa este prezentată în miniatură!  Un lucru foarte bine gândit pentru că pe vreme nefavorabilă poţi  descoperi detalii despre acest sit, despre cum era organizat şi despre cum se desfăşura o zi din viaţa sa cotidiană!  

In următorul episod vă voi prezenta alte amănunte despre turneeul sud-coreean realizat cu ocazia Conferinţei Mondiale a Jurnaliştilor din Republica Coreea, 3-8 aprilie 2017, organizată de Asociaţia Jurnaliştilor Coreeni.