În Thailanda va fi preparată ciocolată cu gust de Durian

Ministrul turismului și sportului din Thailanda, Kobkarn Wattanavrangkul, i-a propus unui mare producător de ciocolată să prepare ciocolata cu gust de fruct de Durian. Fructele de Durian cresc în copacii cu același nume în Asia de Sud. Fructul este uşor de recunoscut datorită mirosului puternic și a formei inedite. De dimensiuni considerabile, de până la 30 cm, Durian are o formă rotundă, uşor neregulată, acoperită cu spini şi cu un miros pregnant. Numele lui provine chiar de la formula „duri malay”, care înseamnă spin. Pasta acestui aliment este cărnoasă, are nuanţe de galben spre portocaliu şi un gust dulce, apreciat de localnici şi de turişti. Botezat «regele fructelor», fructul de Durian stârnește mereu numeroase discuții amuzante. Turiștii care au vizitat Thailanda și au gustat acest fruct, îl descriu în mod plastic, folosind diverse epitete. De asemenea, trebuie remarcat faptul că în Thailanda este interzis transportul fructului de Durian în avion. Durian este un fruct național al Thailandei, iar ministrul turismului și sportului din Thailanda, Kobkarn Wattanavrangkul, doreşte probabil să le ofere turiştilor şansa de a lua cu ei atunci când revin acasă «gustul Thailandei», relatează Kedem. În funcţie de percepţia fiecăruia, Durian poate mirosi a animal mort, şosete nespălate, apă stătută, excremente de porc sau ceapă. Există aproximativ 30 de specii de copaci Durian, însă doar zece sunt cunoscute pentru producerea fructelor cu acelaşi nume. Asiaticii folosesc coaja fructului pentru a ţine la distanţă gândacii de casă. Cu toate că miroase ciudat, pentru unii Durian aminteşte de gustul ciocolatei cu ceapă, vanilie şi nuci. În mai multe ţări asiatice este interzis transportul fructului Durian în metrou, autobuze şi chiar avioane, iar amenda pe care o primesc cei care fac asta este destul de usturătoare. În Thailanda există un festival anual al fructelor Durian, organizat în luna mai. Durianul conţine fibre, vitamina C, vitamina B6, potasiu, carbohidraţi şi magneziu. Thailanda este principalul exportator al acestui fruct. Pentru a testa fructul, trebuie sa analizezi coaja. Dacă este prea uscată, înseamnă ca miezul lui nu mai este bun./vdraguta

www.rosbalt.ru  – 24 aprilie