Năstase va fi „băiatul rău” dacă mai spune ceva despre Williams

Bucureşti. Ilie Năstase a spus că va fi considerat „băiatul rău” dacă mai spune ceva despre Serena Williams, iar apoi a spus şi altele într-un alt interviu.

Năstase, căpitan al echipei României din Fed Cup, a speculat săptămâna trecută pe seama culorii pielii copilului pe care îl aşteaptă Williams. Apoi, întrebat marţi în privinţa răspunsului pe care l-a dat Williams, Năstase a spus pentru Associated Press: „Orice aş spune, eu sunt băiatul rău”.

De asemenea, Năstase a contestat legitimitatea relatărilor despre primele sale comentarii, dinainte de meciurile pentru Fed Cup împotriva Marii Britanii. „De ce să scrii un astfel de articol de presă? Doar pentru a avea un scandal? Se întâmplă multe lucruri importante”, a spus Năstase într-un interviu telefonic de la Budapesta.

Într-un interviu pentru website-ul românesc news.ro, publicat marţi după interviul pentru AP, Năstase a negat din nou că remarcile lui ar fi fost rasiste. „Dacă aş fi spus că ea va avea un copil urât, negru, asta ar fi fost rasist”, a spus el.

Năstase şi-a câştigat porecla „Nasty” pentru izbucnirile lui necontrolate din terenul de joc şi pentru stratagemele folosite în meciurile sale de glorie din anii 1970. Dar acelaşi lucru este valabil şi pentru jocul lui, care i-a adus două titluri de Grand Slam la individual şi peste 100 de titluri ATP. El este membru al International Tennis Hall of Fame.

Luni, Williams a scris pe Instagram că a fost dezamăgită „să afle că trăim într-o societate în care oameni ca Ilie Năstase pot face astfel de comentarii rasiste la adresa mea şi a copilului (meu) nenăscut”.

Williams este de culoare. Logodnicul ei, cofondatorul Reddit Alexis Ohanian, este alb.

Williams a vorbit de asemenea despre „comentariile sexiste” ale lui Năstase „împotriva colegilor mei” – cu referire la abuzurile lui verbale la adresa jucătoarei britanice Johanna Konta, a căpitanului britanic Anne Keothavong şi a arbitrului, făcute în timpul meciurilor de Fed Cup în cursul weekendului. El a fost dat afară din competiţie şi suspendat provizoriu de Federaţia Internaţională a Tenisului.

România a câştigat întâlnirea cu 3-2.

Simona Halep, membră a echipei României în Fed Cup, a spus că nu poate lua apărarea celor spuse de Năstase. „Ceea ce a făcut el a fost greşit”, a spus Halep, marţi la Stuttgart, la Porsche Grand Prix. „Nu ştiu dacă el va mai putea fi căpitan. Nu ştiu dacă el va fi căpitanul nostru, chiar dacă nu va primi interdicţie. Mi-a plăcut cum s-a comportat cu mine în arenă, la primul meci. A fost foarte pozitiv şi m-a susţinut. Dar modul în care a vorbit, nu mi-a plăcut şi nu pot accepta aşa ceva.”

THE NEW YORK TIMES (SUA), 25 aprilie 2017 – (AP)

Traducerea: Adriana Buzoianu