Revista presei internaţionale – 26 aprilie 2017

 

Criza incipientă din vestul Asiei, provocată de relaţiile dintre cele două Corei, atrage atenţia presei din întreaga lume, dar mai ales a celei asiatice. Un ziar pakistanez, „The Nation”, informează că, „marţi, armata Coreii de Nord a executat manevre cu muniţie de război”, subliniind că „evenimentul survine tocmai când un submarin american a ancorat în apele sud-coreene”. Potrivit aceluiaşi ziar, „secretarul-şef al guvernului japonez a anunţat că un emisar al Chinei specializat în probleme nucleare ar fi trebuit să se întâlnească ieri (marţi) cu omologul său japonez, dar o sursă a precizat că întâlnirea celor doi va avea loc în cursul zilei de azi (miercuri)”. Un ziar japonez, „Nippon” observă că, în prezent, „Coreea de Sud se confruntă cu presiuni atât din partea chinezilor, cât şi din partea americanilor, primii pledând pentru reţinere, iar ceilalţi, pentru acţiune”. „Atmosfera a devenit tensionată şi din cauză că, după cum relatează cotidianul american „Chicago Tribune”, „oficialii din Coreea de Nord au anunţat arestarea unui cetăţean american, iar preşedintele Trump a transmis Consliului de Securitate al ONU că situaţia din Coreea de Nord ‘nu mai poate fi tolerată'”.
O serie de întrevederi şi de vizite, survenite ieri sau programate în cursul acestei săptămâni, au atras şi ele atenţia presei internaţionale din cauză că, în opinia jurnaliştilor, asemenea evenimente ar putea configura viitoarea evoluţie a situaţiei economice şi politice de pe glob.
O asemenea vizită este cea pe care Papa Francisc o va efectua în Egipt şi care este programată vineri. Cotidianul italian „Il Messagero” informează că „Papa se va deplasa la bordul unui automobil care, contrar obiceiului, nu va fi blindat”, iar un alt ziar italian, „Corriere della Sera” citează câteva cuvinte din mesajul Papei transmis egiptenilor în cursul zilei de ieri: „Vin la voi pentru că lumea are nevoie de pace, de iubire şi de înţelegere, are nevoie de oameni curajoşi care au învăţat din trecut ca să construiască viitorul”.
În sfârşit, o întâlnire care a atras mult atenţia a fost cea de ieri, dintre fiica lui Donald Trump, Ivanka, şi cancelarul german Angela Merkel. Ziarul amrican „USA Today” informează că „Ivanka Trump a sosit la Berlin pentru a participa la o conferinţă a femeilor. Printre participante, numai lume bună: şefa FMI, Chrsitine Lagarde sau Regina Maxima a Olandei”. Revista franceză „Paris Match” subliniază că „fiica preşedintelui american a luat cuvântul după Christine Lagarde”. Referindu-se la acelaşi eveniment, ziarul elveţian „Le Matin” menţionează că „Ivanka i-a luat apărarea tatălui ei, declarând că el nu e misogin”. Săptămânalul german „Der Spiegel”o citează chiar pe Ivanka Trump, care ar fi spus: „Tatăl meu este ferm convins că femeile sunt la fel de capabile ca bărbaţii”. Dar presa americană se arată mai puţin împăciuitoare: „Mârâituri şi şuşoteli după ce Ivanka Trump a spus că tatăl ei este un vajnic susţinător al familiei”, titrează ziarul american „Los Angeles Times”. Şi, potrivit unui alt ziar american, „The New York Times”, cancelarul german Angela Merkel a spus că „publicul german nu este familiarizat cu conceptul de Primă Fiică. ‘Pe cine reprezentanţi dvs?’ a întrebat ea, „Pe tatăl dvs. ca preşedinte al SUA, poporul american sau lumea afacerilor?”. Iar ziarul britanic este categoric: „pe bună dreptate, noi nu a vom vedea pe Ivanka Trump altfel decât ceea ce este: o Trump de la Casa Albă”.

Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR