2017. április 27

Negyedszerre is elhalasztották a Népügyvédje által benyújtott óvás elbirálását
Az alkotmánybiróság már negyedszerre halasztotta el azon óvás elbirálását, amelyet a Népügyvédje nyújtott be a 2001-ben elfogadott törvény ama cikkelye kapcsán, amely megtiltja, hogy egy jogerősen elitélt személy a kormány tagja lehessen. Az alkotmánybirók döntésük kihirdetését május 4-re odázták el. Valer Dorneanu, az Alkotmánybiróság elnöke úgy nyilatkozott, hogy mostanig ez a legnehezebb döntés, amelyet meg kell hozniuk, mivel a kérdésnek politikai vetülete is van. Mint ismeretes, az emlitett törvény akadályozta meg Liviu Dragnea szociáldemokrata vezetőt abban, hogy a miniszterelnöki tisztségre pályázzon. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.27)
A kormány széles körű programot kezdeményez a vakcinahiány megoldására
A kormány széles körű programot kezdeményez a vakcinahiány megoldására és az oltóanyag-válság megelőzésére, közölte csütörtökön Sorin Grindeanu miniszterelnök az immunitás növeléséről szóló vitán. „Romániában évek óta gondot okoz az oltóanyag hiánya és ezért hosszútávú  megoldást kell találni e probléma felszámolására”, mondotta a miniszterelnök, hozzáfűzve, hogy a gyógyszergyártók és forgalmazók, valamint az egészségügyi minisztérium képviselőivel az utóbbi időben sorra került megbeszélések során több irányú megoldást sikerült felkutatniuk. Ezek között emlitette meg az oltóanyagok beszerzésére vonatkozó törvény módositását, annak érdekében, hogy e folyamat kiszámithatóbb és átláthatóbb legyen, a többéves vakcina-szükséglet tervének kidolgozását, az árak kiszámitásának leegyszerűsitését és az országos védőoltás-készlet kialakitását a rendkivüli helyzetekre. Sorin Grindeanu azt is megjegyezte, hogy e témáról megbeszéléseket folyat a páciensek egyesületeienk és más civil szervezetek képviselőivel  is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.27)
Liviu Deagnea a CEDO-ig megy felfüggesztett börtönbűntetése miatt
Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke bejelentette, hogy az Emberi Jogok Európai Biróságán (CEDO) megtámadja az úgynevezett referendum-perben ellene hozott itéletet. Mint hozzáfűzte, a CEDO-hoz fordul, mivel a legfelsőbb törvényszék elutasitotta itéletvégrehajtási kifogását. A politikust tavaly áprilisben két év felfüggesztett börtönbűntetésre itélték a 2012-ben Traian Băsescu akkori államfő leváltásáért kiirt népszavazással kapcsolatos korrupciós perben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.27)
Állami támogatás a versenyképtelen szénbányák bezárásának elősegitésére
A csütörtöki kormányülésen napirenden szerepelt a Hunedoara Energetikai Komplexumhoz tartozó versenyképtelen szénbányák bezárásának elősegitősére ez évben kiutalandó állami támogatás megvitatása. Ugyanezen ülésen a kormány jóváhagyta az egészségügyi minisztériumnak a korházakban végzett vérátömlesztésre, az emberi szövetek és sejtek gyógyászati célra történő felhasználására vonatkozó PHARE-program folytatásához szükséges összeget. A kormányülésen szintén napirenden szerepelt egy nemzeti érdekű program jóváhagyása is a 2017 és 2019 közötti időszakra vonatkozóan a gyermekek jogainak védelmezése terén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.27)
Demeny Andrei – Agenţia de Presă RADOR