2017. április 28

Elnöki hivatal: aggodalomra ad okot, hogy a kormány rendelettel vonta meg az elnök egyik hatáskörét

Aggodalomra ad okot, hogy a román kormány sürgősségi rendelettel, egyeztetések nélkül vonta meg Klaus Iohannis elnök egyik hatáskörét, amely a telekommunikációs hatóság vezetőségének kinevezésére vonatkozott – jelentette ki pénteken Madalina Dobrovolschi, az elnök szóvivője. A szóvivő azt követően nyilatkozott, hogy a kormány a héten sürgősségi rendelettel módosította a telekommunikációs hatóság elnökének és alelnökeinek kinevezési eljárását. Elrendelte, hogy ezentúl nem az államfőnek kell jóváhagynia a kinevezést, hanem a parlament két házának kell szavaznia a kormány által javasolt személyekről. Dobrovolschi rámutatott, Klaus Iohannis államfő aggasztónak tartja, hogy a kabinet nem átláthatóan működik, hiszen úgy tűzte napirendre a rendeletet, hogy azelőtt senkivel nem egyeztetett. A telekommunikációs piacot felügyelő hatóságnak hónapok óta nincs vezetősége. A szóvivő szerint a régi eljárás is lehetővé tette volna új elnök és alelnökök kinevezését, ehhez a kormánynak meg kellett volna tennie a jelöléseket, és nem lett volna szükség jogszabály-módosításra. „A kormánynak meg kell értenie, hogy a transzparencia, a kiszámíthatóság alapvető fontosságú a felelős kormányzáshoz. Az alkotmányt valamennyi intézménynek tiszteletben kell tartania” – mondta Madalina Dobrovolschi. Korábban a kormány szóvivője úgy nyilatkozott, „teljesen természetes”, hogy a telekommunikációs hatóság vezetőiről a parlament döntsön. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.28)

Három napra kikapcsolják az országos energetikai rendszerből a cernavodai atomerőmű 1-es egységét

A jövő héten, három napra kikapcsolják az országos energetikai rendszerből a cernavodai atomerőmű 1-es egységét. Az Electrica Nukleáris Társaság közlése szerint a művelet lényege: egyes elemek helyettesitése. Négy napra ezt követően, pontosabban május 6-án, 30 napra leállitják az atomerőmű 2-es egységét is. A két reaktornál a legnagyobb biztonsági körülmények között végzik majd a munkálatokat, igy nincsenek veszélynek kitéve sem az automerőmű alkalmazottjai, sem a lakósság, de a környezet sem. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.28)

Péntektől Gerogică Severin volt szenátor a román közszolgálati rádió ideiglenes vezérigazgatója

Péntektől Gerogică Severin volt szenátor a Román Rádiótársaság (SRR) ideiglenes vezárigazgatója. A kinevezésre vonatkozó parlamenti döntést csütörtök este közölték a Hivatalos Közlönyben.Mint ismeretes, a parlament nemrég elutasitott a közszolgálati rádió 2015-ben és 2016-ban folytatott tevékenységéről szóló jelentéseket, ami – a törvény értelmében – e közszolgálati intézet Igazgatótanácsának és elnök-vezérigazgatójának menesztését jelentette. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.28)

Indul a nyári szezon

Alig van pár óra a nyári szezon hivatalos megnyitásáig, amely egybeesik a Május 1-i minivakációval.A fekete-tengeri üdülőhelyek számos programmal várják a több mint 40 ezer turistát. Konstancán már megkezdődött a Sörfesztivál, mig Mamaian nagyban zajlik a „Sun Waves”, az elektrónikus zene maratonja.Ugyancsak Mamaian kezdődik péntek este a nagyétkűek fesztiválja. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.28)

Andrus Ansip, az Európai Bizottság alelnöke Romániába látogat

Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős bizottsági alelnök pénteken Romániába érkezik, mely alkalommal megbeszéléseket folytat a kormány képviselőivel és elbeszélget az állampolgárokkal is. A civil társadalommal folytatandó dialógus során az Európai Bizottság alelnöke az Európai Unió jövöjéről és az uniós tagállamok közötti különbség digitális egységes piac révén való csökkentésének lehetőségéről beszél. Andrus Ansip kerekasztal megbeszélésen is részt vesz az IT terén tevékenykedő egyes társaságok képviselőivel. Az Európai Bizottság alelnöke találkozik Sorin Grindeanu miniszterelnökkel, a távközlési-, a gazdasági- és az európai alapokért felelős tárca nélküli miniszterrel is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.28)