Acum cel mai important pentru Serbia este menţinerea stabilităţii politice (ministrul sârb de externe)

Ministrul sârb de externe, Ivica Dacic, a declarat vineri, în Malta, că acum cel mai important lucru pentru Serbia este menţinerea stabilităţii politice. Dacic a participat la reuniunea informală a miniștrilor de externe din țările UE și ţările candidate, care a avut loc în Malta, reuniune care a fost prezidată de înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, și de ministrul maltez de externe, George Vella.
În acest sens, am subliniat că victoria prim-ministrului (Aleksandar) Vucic la alegerile prezidențiale contribuie la stabilitatea politică și că noul guvern va rămâne în continuare fidel obiectivuli de aderare la UE, precum şi construirii păcii, a securității și stabilității în regiune“, a spus Dacic, citat de comunicatul dat de Ministerul Afacerilor Externe al Serbiei.
Dacic a afirmat că evenimentele din Macedonia nu pot fi privite ca un caz izolat, că reprezintă şi rezultatul diferitelor declarații prin care se încurajează anumite proiecte care pot provoca instabilitate, și că şi Serbia este expusă la astfel de mișcări. „Acestea sunt declarații care vin în mod continuu de la Tirana, Pristina, Bujanovac și care se transferă în alte țări cum ar fi Macedonia, sunt idei precum formarea Albaniei Mari și unificarea tuturor albanezilor. Am întrebat aici cum vor reacționa dacă noi amintim de ideea unificării tuturor sârbilor într-un singur stat și dacă şi atunci ar tăcea” a declarat acesta.
În cadrul acestei reuniuni, Dacic a subliniat că Serbia este expusă amenințărilor și din interiorul ei, fiind vorba despre declarații potrivit cărora nu președintele Vucic ar fi preşedintele albanezilor din sudul Serbiei ci prim-ministrul Albaniei, Edi Rama. Acesta a subliniat că la astfel de provocări Serbia nu va răspunde. „Suntem reţinuţi şi ne abţinem pentru că vrem să fim furnizori de pace și stabilitate în regiune“, a declarat Dacic.
Şeful diplomaţiei sârbe i-a transmis ministrului francez de externe că Serbia a primit foarte greu decizia instanței franceze de a nu-l extrăda pe fostul lider UCK (Armata de Eliberare a Kosovo – n.r.), Ramush Haradinaj, și că prin asta „Franța și-a exprimat lipsa de respect pentru victimele sârbe, care au dreptul la justiție ca și celelalte victime“.
Am reiterat că toate acestea îşi vor lăsa amprenta asupra relațiilor noastre bilaterale. Tot ceea ce am spus am spus-o pentru că dorim să păstrăm pacea și stabilitatea. Noi considerăm că ideea UE este foarte importantă pentru aplanarea tensiunilor din regiune, pentru a arăta că toţi avem un obiectiv comun, căruia Serbia îi va fi fidelă și că prim-ministrul, viitorul președinte și noul guvern vor milita şi o să depună eforturi pentru realizarea acestui obiectiv” a conchis, după întâlnirea de la Valletta, ministrul sârb de externe, Ivica Dacic./ciliu/dstanesc

www.beta.rs – 29 aprilie