Avioanele britanice de luptă Typhoon vor executa misiuni NATO în spaţiul aerian românesc

Pe data de 24 aprilie, la baza aeriană din Mihail Kogălniceanu, au sosit cele patru aeronave Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii care vor executa misiuni de poliție aeriană în perioada 1 mai – 31 august. Aceste misiuni de poliție aeriană desfășurate în comun vor contribui la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii dintre forțele aeriene române și britanice.
Aeronavele Typhoon se află pentru prima oară la noi în ţară, iar detaşamentul britanic care le însoţeşte este alcătuit din 150 de militari.  Dislocarea avioanelor RAF în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianței atât în zona de nord, cât și în zona de sud și demonstrează unitatea și determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate.
Typhoon FGR4 este un avion de luptă multirol versatil, fiind capabil să execute un spectru larg de misiuni aeriene, de la patrulare până la implicarea în conflicte de mare intensitate. Pilotul poate să controleze vocal anumite funcţii ale aeronavei iar casca este echipată cu sistemul avansat HEA (Helmet equipment assembly) pe al cărei vizor sunt afişaţi parametrii de zbor.  Pe lângă tunul Mauser de 27mm, la bord pot fi montate rachete aer-aer Meteor, Paveway IV, Storm Shadow, Brimstone sau bombe de mici dimensiuni. Echipat cu două propulsoare  Eurojet EJ200, avionul atinge un plafon maxim de 55.000 de picioare şi o viteză maximă de 1.8 mach.

RADOR (1 mai)

 


foto: MAPN, RAF