Prinţul Philip se retrage la 95 de ani

Ducele de Edinburgh, care împlineşte 96 de ani anul acesta, se retrage din îndeplinirea obligaţiilor regale, după cum a anunţat astăzi Palatul Buckingham. El va înceta să participe la angajamentele publice din toamna aceasta.
În cei 65 de ani de când este prinţul consort al Reginei Elisabeta a II-a, Ducele de Edinburgh a însoţit-o pe suverana Regatului Unit în turneele regale şi a susţinut-o în activitatea ei, participând de asemenea la mii de evenimente în nume propriu.
Cuplul regal britanic era plecat în Kenya, în februarie 1952 când regele George al VI-lea a murit şi prinţesa Elisabeta a devenit regină.
În primul turneu extern, Regina şi Prinţul consort au fost în Commonwealth în 1953, acoperind aproape 50.000 de km în şase luni şi străbătând ţări precum Bermude, Jamaica, Fiji şi Tonga.
Prinţul Philip are un interes deosebit pentru ecologie, armată şi educaţia tineretului.
În 1956, el a fondat programul Duke of Edinburgh Award, care încurajează adolescenţii să muncească în comunităţile unde trăiesc şi să exploreze zonele rurale.
Fost ofiţer naval, el a elogiat deseori activitatea inginerilor şi a promovat cercetarea ştiinţifică şi tehnologică.
Multe din cele 14 cărţi pe care le-a scris au drept temă mediul înconjurător şi impactul oamenilor asupra sa.
În 1952, după ce s-a retras din postul său în Forţele navale, a fost numit amiral al Corpului de cadeţi ai mării, colonel-şef al Forţei de infanterie a cadeţilor şi căpitan-şef al Corpului de instrucţie al aviaţiei militare britanice.
Timp de peste 50 de ani, din 1959 până în 2011, a fost în juriul care acordă Premiul Prinţul Philip pentru designeri, care îi recompensează pe arhitecţi şi proiectanţi pentru inovaţie.(www.telegraph.co.uk – 4 mai)/abuzoian