THE NEW YORK TIMES: Senatorii români renunţă la planul de graţiere a delictelor de corupţie după proteste

Bucureşti. Senatorii români au renunţat joi la propunerea pe care o aprobaseră cu o zi înainte, care urmărea includerea delictelor de corupţie în proiectul legislativ privind graţierea unor deţinuţi.
Miercuri, comisia juridică a Senatului a aprobat amendamentele la lege care includeau traficul de influenţă şi luarea de mită într-o listă de delicte graţiabile.
Premierul Sorin Grindeanu şi liderul social-democrat Liviu Dragnea au spus amândoi că nu susţin amendamentele şi cel puţin 1.000 de oameni au protestat la Bucureşti împotriva propunerii, după votul de miercuri.
Proiectul, despre care guvernul spune că este necesar pentru descongestionarea penitenciarelor supraaglomerate din România, mai trebuie aprobat de Senat înainte de a fi înaintat camerei inferioare a Parlamentului, care are ultimul cuvânt în privinţa adoptării acestuia ca lege.
Încercările făcute de coaliţia de guvernământ a social-democraţilor şi partenerului lor cu pondere mai mică, ALDE, de diminuare a reprimării corupţiei la nivel înalt, au declanşat la începutul anului cele mai ample proteste stradale care au avut loc în România în ultimele decenii.
România este considerată unul din cele mai corupte state din UE şi Bruxelles-ul îi ţine sub supraveghere sistemul judiciar, în cadrul unui proces special de monitorizare.
Traducerea: Adriana Buzoianu

THE NEW YORK TIMES (SUA), 4 mai 2017 – (Reuters)