Chișinăul s-a opus participării militarilor ruși la parada de 9 mai de la Tiraspol

 Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova s-a opus participării soldaților din Grupul Operațional al trupelor rusești din Transnistria la o paradă militară, organizată la Tiraspol cu ocazia Zilei Victoriei.
Anterior, serviciul de presă al Districtului Militar de Vest al Rusiei a raportat că soldații Grupului Operativ al Forțelor Ruse din Transnistria vor participa la trecerea trupelor în marş solemn prin Tiraspol, capitala republicii nerecunoscute, festivitate dedicată celei de-a 72-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei.
„Joi, Elena Kopnina, însărcinata cu afaceri din partea Federaţiei Ruse în Republica Moldova, a fost convocată la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova, pentru a i se atrage atenţia asupra evenimentelor ce au loc în regiune, care au un impact direct asupra relațiilor moldo-ruse și asupra procesului de soluționare a problemei transnistrene” – a comunicat ministerul.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului moldovean de Externe a menţionat că autorităţile de la Chişinău sunt preocupate de „intențiile grupului operativ al trupelor rusești, staționate în Transnistria, care vor să ia parte la evenimentele dedicate  zilei de 9 mai la Tiraspol”.
„Părţii ruse i s-a propus să se abțină de la astfel de acțiuni, Chişinăul referindu-se aici la prevederile actualului acord moldo-rus din 21 iunie 1992, potrivit căruia grupul operațional al forțelor ruse este obligat să respecte neutralitatea Republicii Moldova” – a comunicat  Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova.
În 2016, la parada de Ziua Victoriei de la Tiraspol, au luat parte pentru prima dată subunitățile grupului operațional al trupelor rusești din Transnistria.
Pe teritoriul Transnistriei, se află Grupul Operativ al Forțelor Ruse, care este succesorul Armatei a 14-a şi care, după dezmembrarea Uniunii Sovietice, a trecut sub jurisdicţia Rusiei.
Principalele sarcini ale grupului operaţional sunt misiunea de pacificare şi paza depozitelor cu muniție.
În Transnistria, 60% din numărul locuitorilor sunt ruşi şi ucraineni. /vpatrichi/menescu
(www.ria.ru – 5 mai)