Preşedintele Transnistriei, Vadim Krasnoselskii, critică decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova, care a declarat ilegală prezența militară rusă în republică separatistă

Pacificatorii ruși au fost introduşi în zona conflictului transnistrean în anul 1992. Vadim Krasnoselskii, preşedintele Transnistriei, a condamnat recenta decizie a Curții Constituționale a Republicii Moldova, care a declarat ilegală prezența militară rusă în republică separatistă.
El a afirmat acest lucru la o reuniune consultativă a primilor deputați ai parlamentului local.
„Este foarte periculoasă hotărârea adoptată de Curtea Constituțională a Republicii Moldova, prin care este recunoscută drept ilegală prezenţa trupelor operative ruseşti. Acest lucru este de înţeles pentru Constituția Republicii Moldova. Însă faptul că, prin această decizie, Curtea Constituțională recomandă să se rezolve această problemă prin mijloace diplomatice sau militare, acest lucru este grav și periculos. Curtea Constituțională nu recomandă să se rezolve problema în conformitate cu legislația în vigoare, ci pur şi simplu dă şi indicaţii care este drumul de urmat” -„a precizat Vadim Krasnoselskii, citat de propriul birou de presă.
Liderul de la Tiraspol a spus că negocierile cu Chişinăul au ajuns treptat în impas. „Republica Moldova este departe de rezolvarea problemelor specifice – a spus Vadim Krasnoselskii. Însă noi auzim numai lozinci politice despre reintegrare şi aşa mai departe”.
Verdictul Curții Constituționale a venit ca urmare a unei interpelări transmise încă din anul 2014, prin care, un grup de deputaţi din Partidul Liberal de la Chişinău se pronunţă pentru unirea cu România şi pentru aderarea republicii la NATO.
Pe lângă necesitatea retragerii definitive a trupelor şi a armelor ruseşti din Transnistria, Curtea Constituțională a calificat prezenţa militarilor ruşi (pe Nistru – nota red. VP) drept „o ocupaţie militară a unei părţi din teritoriu”.
„În cazul unei amenințări la adresa valorilor fundamentale ale Constituției, cum ar fi independența națională, integritatea teritorială și securitatea statului, autoritățile moldovene trebuie să ia toate măsurile necesare, inclusiv introducerea legii marțiale, măsuri care ne-ar permite să ne apărăm de ameninţările externe” – se arată în decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova.
Acest verdict a fost condamnat de  Igor Dodon, președintele republicii, care crede că documentul creează posibilitatea unor interpretări și speculații diferite.
Decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova lasă loc pentru diverse interpretări și speculații politice. Se creează impresia că judecătorii au dorit să respecte și litera Constituției și nici să nu compromită cetățenia română.
(membrii Curții Constituționale au dublă cetățenie – şi a Republicii Moldova, și a României – nota red. TASS). Nu este prima dată când Curtea Constituțională se înclină adânc în faţa unioniştilor (cei care vor unirea cu România – nota red. TASS)”, a comentat Igor Dodon pentru corespondentul agenţiei TASS.
Pacificatorii ruși au fost introduşi în zona conflictului transnistrean în conformitate cu prevederile „Acordului privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova“ – semnat de Republica Moldova la 21 iulie 1992. Ei menţin pacea în zona de securitate, împreună cu „căştile albastre” ale Republicii Moldova şi ale Transnistriei.
Grupul operativ al trupelor ruseşti este succesorul Armatei a 14-a, care, după prăbușirea URSS, a fost transferat sub jurisdicția Rusiei. Acest grup are aproximativ 1000 de solodaţi şi de ofiţeri. Ei ajută la operațiunea de menținere a păcii și la paza depozitelor militare, care găzduiesc mai mult de 20.000 de tone de muniții, aduse aici după retragerea trupelor sovietice din ţările europene.
Operaţiunea de reciclare şi de retragere a armamentului a început în anul 2001 şi a fost blocată de autorităţile Transnistriei în anul 2004, după deteriorarea relațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului.
Tiraspolul nu este de acord cu retragerea pacificatorilor Federaţiei Ruse, pe care îi consideră drept o garanţie a propriei securităţi. Articol de Veniamin Demideţkii. /vpatrichi/menescu

(www.tass.ru – 5 mai)