Peste 600 de invitaţi sunt aşteptaţi la Gala Premiilor UNITER, la Timişoara

Peste 600 de invitaţi sunt aşteptaţi în această seară la Teatrul Naţional din Timişoara, pentru Gala Premiilor Uniunii Teatrale din România, eveniment ajuns la a 25-a ediţie. Amfitrionul galei este preşedintele UNITER, Ion Caramitru, care i-a acordat un interviu Mihaelei Helmis:

Ion Caramitru: Juriul de nominalizări a fost ales din toată ţara.
Reporter: Monica Andronescu, Alice Georgescu şi Mircea Morariu au fost aceia.
Ion Caramitru: Aşa încât juriul doi, juriul de acordare a premiilor dintre nominalizări a avut mai puţin de circulat, pentru că a circulat strict pe nominalizările obţinute. Niciun an nu seamănă cu altul în domeniul teatrului.
Reporter: Vorbim în continuare despre 11 categorii în care, iată, aveţi 33 de nominalizări, dar vorbim şi despre Premiile Senatului UNITER.
Ion Caramitru: Evident. Premii de excelenţă, cele pentru întreaga activitate, premiile speciale.
Reporter: Victor Ioan Frunză, Mariana Mihuţ, Dionisie Vitcu, Silviu Purcărete, Luana Drăgoescu şi Mariana Voicu – iată, sunt nume despre care putem vorbi. Acestea sunt personalităţile deja cunoscute, dar emoţiile sunt mari, pentru că este o competiţie şi nu-i de colo să te recunoască breasla.
Ion Caramitru: Premiile le dă breasla, cei care cunosc despre ce este vorba, cu ce se mănâncă, cât sunt de grele, cât sunt de specifice creaţiile în domeniu. Este aspectul moral superior al acestei gale./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 mai)

*

Gala Premiilor UNITER, ediţia a XXV-a, va avea loc la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara

RADOR (8 mai) – Capitala Banatului, Timișoara, va fi gazda Galei Premiilor UNITER, ajunsă la cea de-a  XXV-a ediție. Evenimentul va avea loc în data de 8 mai la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara. Zece premianți, 33 de nominalizați și peste 600 de invitați din București și din țară sunt așteptați la Timișoara, pentru a sărbători performanța teatrului românesc. Două premii speciale vor fi acordate de Senatul UNITER, naționalului timișorean: Premiul special pentru proiecte inedite și realizări remarcabile acordat Teatrului National „Mihai Eminescu” din Timisoara pentru realizarea Sălii 2. Premiul special acordat actriței Irene Flamann Cătălina pentru o viață dedicată Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara.
Directorul Festivalului Internaţional „Shakespeare” de la Craiova, Emil Boroghină, laureatul Premiul Președintelui UNITER, Ion Caramitru, anul 2016, a mărturisit cu emoție: „Premiul Galei UNITER este un vis al oricărui slujitor al scenei”.
Spectacolele care au intrat în atenţia juriului UNITER sunt cele care au avut premiera, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2016.
Uniunea Teatrală din România, UNITER, este o organizaţie profesională, apolitică, neguvernamentală şi nonprofit, constituită prin asocierea liberă a creatorilor din domeniul teatrului. Principiile înființării acestei organizații profesionale au fost libertatea de expresie, de creație, de asociere, dreptul la autonomie, o voce liberă în concertul cultural național și internațional, o deschidere lipsită de complexe față de cultura mondială și, fără doar și poate, apărarea intereselor oamenilor de teatru de diferite profesiuni. Fără să aibă o structură voit sindicală UNITER a prevăzut în statutul său și o componentă socială bine configurată. Gala Premiilor UNITER se desfășoară anual, începând din anul1991, acordând distincțiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic încheiat. Decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecție. Dintre aceste nominalizări, un alt juriu decide, în seara Galei, prin vot secret, câștigătorul fiecărui premiu.
Premiile UNITER se acordă pentru: Cel mai bun spectacol; Cel mai bun regizor; Cel mai bun scenograf; Cel mai bun actor in rol principal; Cea mai bună actriță în rol principal;    Cel mai bun actor în rol secundar; Cea mai bună actriță în rol secundar; Critică teatrală; Teatru radiofonic; Teatru TV; Debut./rcostea/vdraguta

(RADOR – 8 mai)