Bulgaria şi România rămân „ghetoul balcanic” al Uniunii Europene

SEGA (Bulgaria), 10 mai 2017 – Estonia, Cehia şi alte state membre „mai tinere” ale Uniunii Europene ajung repede din urmă ţări dezvoltate din Europa de Vest, chiar le depăşesc la anumite capitole, însă, din păcate, Bulgaria nu este printre ele. Bulgaria rămâne „curtea din spate” a Europei şi, în pofida fondurilor europene generoase, seamăna mai mult cu vecinii săi balcanici care nu sunt în UE decât cu state similare, cum sunt Slovacia şi Polonia. Situaţia este similară şi cu România, cu care de ani de zile concurăm pentru ultimele locuri. Acest tablou sumbru se întrevede în noua ediţie a Indicelui de atractivitate – un studiu de amploare al Institutului pentru o Societate Deschisă, care în ultimii ani arată că Europa se dezvoltă pe viteze diferite şi că Bulgaria, din păcate, este printre cei rămaşi în urmă. În funcţie de un număr mare de indicatori (47) – de la indicatori economici, datorie de stat şi şomaj până la corupţie, activitatea sistemului judiciar şi libertatea presei – Indicele de atractivitate plasează Bulgaria pe sumbrul loc 29 din 35 de concurenţi. Studiul cuprinde cele 28 de state membre UE, Islanda şi candidatele balcanice – Albania, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Turcia şi Bosnia şi Herţegovina. În studiu se vede foarte clar legătura între calitatea instituţiilor publice şi in(succesele) respectivului stat. În ceea ce priveşte eficienţa guvernării publice, Bulgaria este pe locul 29. Puţin probabil ca cineva să rămână surprins că Bulgaria este printre ultimii în această listă şi cu privire la calitatea reglementărilor (locul 27). Iar statele din Europa de Est, care deja depăşesc ţările din Europa de Vest şi în ceea ce priveşte nivelul de trai, sunt din nou cele din zona baltică. Estonia ocupă remarcabilul loc 9. Estonia stă bine şi la categoria „guvernare electronică”. Ţara în care e-serviciile sunt la ordinea zilei şi cipul din cartea de identitate a cetăţeanului e demult cheia-electronică pentru acces la tot, chiar şi la vot, este pe locul şapte în lista Indicelui de atractivitate – cu alte cuvinte, multe din vechile state membre trebuie să o ajungă din urmă la acest capitol. Iar Bulgaria este pe locul 28 cu o e-guvernare rudimentară. Ruşinos de proastă este evaluarea legată de justiţie în Bulgaria. Bulgaria este pe locul 32, România este pe 28, iar Estonia şi Cehia sunt pe locurile 13, respectiv 16. Aceste rezultate dovedesc încă o dată că statul în care se impune greu supremaţia legii, nu are cum să aibă o dezvoltare rapidă şi prosperitate. Estonia, Slovenia, Polonia, Lituania, deja nu mai sunt foste state socialiste „tipice”, cu o corupţie ridicată. Estonia depăşeşte şi câteva state membre UE din vechea Europă şi se clasează pe locul 13, iar Bulgaria este pe ultimele locuri, din cauza mitei larg răspândite, a „relaţiilor” şi altor dimensiuni ale corupţiei şi ocupă ruşinosul loc 33.

Bulgaria este pe ultimul loc, chiar la indicatorul „stabilitate politică”, locul 30, probabil ca urmare a mandatelor întrerupte înainte de termen ale lui Boiko Borisov. Având în vedere aceste aspecte, pentru al treilea an consecutiv, Bulgaria s-a blocat pe poziţia 29 la categoria „calitatea vieţii”, care are în vedere consumul pe cap de locuitor, învăţământ, sănătate, dezvoltarea resurselor umane. Bulgaria este pe ultimele locuri şi la eficienţă energetică – locul 33 -, şi infrastructură de transport – locul 31. Cu fiecare an care trece, Bulgaria ajunge cu un loc mai jos şi la categoria „democraţie”, în anul 2016 fiind pe locul 30 dintr-un total de 35 de state. Sunt evaluaţi indicatorii „încredere în oameni” şi „libertatea presei”, presiuni politice etc.

Plusuri

Bulgaria înregistrează îmbunătăţiri în comparaţie cu anii anteriori doar la indicatorul „economie” şi, în anul 2016, ocupă locul 27, în urmă plasându-se Croaţia şi Grecia. Principala contribuţie la poziţia mai bună ocupată de Bulgaria la această categorie este legată de datoria de stat scăzută, care clasează Bulgaria pe locul trei. Bulgaria se prezintă excelent la indicatorul „grad de ocupare”, locul 20, devansând Polonia, Slovacia, România şi Croaţia. La indicatorul „dezvoltarea pieţei” ocupă locul 23 şi în urma Bulgariei sunt state precum Ungaria, Slovenia şi Croaţia. În ceea ce priveşte tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, Bulgaria devansează Polonia şi România.

Articol de Mila Kisiova

Traducerea: Mirela Petrescu