SRI confirmă că o grupare de hackeri a încercat să atace o instituţie guvernamentală din România

Serviciul Român de Informaţii confirmă că o grupare de hackeri a încercat să atace o instituţie guvernamentală din România. Atacul, lansat de grupul de criminalitate cibernetică Fancy Bear, a fost însă oprit la timp de Centrul Naţional Cyberint, aflat în coordonarea SRI. Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a precizat pentru Radio România Actualităţi că acţiunea s-a derulat la sesizarea Serviciului de Informaţii Externe.

Ovidiu Marincea: Datorită cooperării eficiente între cele două servicii, SRI, SIE şi alte structuri specializate pe securitatea cibernetică, am reuşit să prevenim materializarea efectivă a atacului şi producerea de pagube, fiind indentificate ţintele vizate, precum şi metodologia de atac. Relevant din perspectiva securităţii cibernetice este faptul că această tentativă de atac nu reprezintă o noutate. Zilnic sunt mii de atacuri cibernetice care vizează instituţii, entităţi şi persoane din spaţiul online şi nici ţara noastră nu reprezintă o excepţie.

Realizator: Precizările au fost făcute după ce în media de la Bucureşti au apărut informaţii potrivit cărora un grup de hackeri care ar avea legături cu Rusia a lansat acţiuni de phishing către organizaţii diplomatice din Europa, inclusiv către Ministerul Român de Externe. Hackerii au creat o adresă de e-mail a NATO de la care trimiteau mesaje care conţineau un virus./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 mai