Tudor Panţâru este noul preşedinte al Curţii Constituţionale a Republicii Moldova

Realizator: Curtea Constituţională a Republicii Moldova are un nou preşedinte, Tudor Panţâru, care deţine şi cetăţenia română şi a fost deputat în Parlamentul României în perioada 2008-2012. Preşedintele pro-rus Igor Dodon a criticat faptul că în Curtea Constituţională a Republicii Moldova sunt cetăţeni ai altor state. Relatează, de la Radio Chişinău, Mariana Vasilache.

Reporter: Tudor Panţâru este judecător al Curţii Constituţionale din 2013. El a fost ales preşedinte al Curţii în şedinţa de astăzi, prin vot secret, pe un termen de trei ani. El îl va înlocui în această funcţie pe Alexandru Tănase. Tudor Panţâru a fost deputat în primul Parlament Democratic de la Chişinău, în perioada 1990 – 1994, semnatar al Declaraţiei de independenţă a Republicii Moldova, preşedinte al Comisiei Juridice, primul ambasador şi reprezentant permanent al Republicii Moldova la ONU.

Noul preşedinte al Curţii Constituţionale a mai deţinut funcţiile de preşedinte al Tribunalului Comercial ONU, judecător internaţional la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului şi la Curtea Constituţională din Bosnia şi Herţegovina din 2002, precum şi alte funcţii de rang înalt. De asemenea, Tudor Panţâru a fost deputat în Parlamentul României din partea diasporei, în perioada 2008 – 2012. Preşedintele Igor Dodon a criticat faptul că Tudor Panţâru deţine şi cetăţenie română şi a declarat că această instituţie trebuie eliberată de unionişti./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 mai