La noi în ţară, inflaţia este posibil să rămână scăzută o bună perioadă de acum înainte (Mugur Isărescu)

 La noi în ţară, inflaţia este posibil să rămână scăzută o bună perioadă de acum înainte, a declarat astăzi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Ea depinde de ceea ce se întâmplă în Europa, pentru că în prezent suntem mai bine integraţi în spaţiul comunitar.

Inflaţia va avea în perioada următoare o traiectorie uşor mai joasă decât cea anticipată anterior de către specialiştii BNR, aşa încât noile prognoze privind valorile acesteia la final de an sunt 1,6% în 2017, de la 1,7 în analiza precedentă, şi 3,1% anul viitor, faţă de 3,4%, cât indica ultima prognoză de până acum. Disiparea efectului statistic al reducerii cotei de TVA de la 24 la 20%, măsură introdusă în primul trimestru din 2016, a fost compensată în mare parte de noi decizii de relaxare fiscală adoptate la începutul acestui an, a explicat guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, în cadrul Conferinţei de prezentare a raportului trimestrial asupra inflaţiei. Cu toate acestea, preţurile au crescut sub influenţa traiectoriei ascendente din prima parte a lui 2017, a cotaţiilor internaţionale ale principalelor materii prime, dar şi a scumpirii legumelor şi fructelor la nivel european, din cauza impactului condiţiilor meteorologice nefavorabile. Preţurile de consum cresc însă mai lent decât anticipau specialiştii BNR, influenţate semnificativ de evoluţiile de pe piaţa europeană.
Mugur Isărescu: „Inflaţia este posibil să rămână scăzută o bună perioadă în continuare. De acum înainte, dacă ea nu creşte în Europa şi trebuie să ne uităm mai atent ce se întâmplă în Europa, ce fac ţările cu care ne putem compara, Polonia, Ungaria, pentru că suntem în mod evident mai bine integraţi în UE. Atunci nu ne putem depărta prea mult, nu ne lasă forţele pieţei europene să ne îndepărtăm prea mult de zona în care trăim”.
Traiectoria prognozată a inflaţiei ar putea fi influenţată în sensul creşterii ei de către conduita politicilor fiscale şi de venituri de pe plan intern. În schimb, evoluţiile preţurilor internaţionale ale materiilor prime, în special la ţiţei, ar putea acţiona în perioada următoare către o valoare mai redusă a inflaţiei decât cea prognozată. Coordonatele mediului extern vor avea o influenţă relativ echilibrată asupra traiectoriei inflaţiei, deşi sunt prezente în continuare volatilitatea fluxurilor de capital, incertitudinile privind efectele Brexit-ului şi cele privind evoluţiile economiilor statelor emergente, a mai spus Mugur Isărescu. El a adăugat că în plan intern se constată o creştere atât a încrederii în economie, cât şi a dinamicii excedentului de cerere agregată, în linie cu evoluţiile de pe piaţa muncii. În acelaşi timp, însă, a avut loc o deteriorare a competitivităţii prin preţ la nivelul ramurilor industriale producătoare de bunuri de consum, fenomen ce a facilitat creşterea gradului de penetrare a importurilor. Este unul dintre motivele care îi determină pe specialiştii BNR să avertizeze asupra faptului că o apreciere relevantă a cursului leului nu este de dorit./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 mai)