Centenar Lipatti: conferințe și concerte susținute de muzicieni români, 22-23 mai 2017, Ierusalim și Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Universitatea Națională de Muzică din București, Academia de Muzică și Dans din Ierusalim și Școala de Muzică Buchmann-Mehta din cadrul Universității Tel Aviv, organizează în perioada 22-23 mai 2017 o serie de conferințe și concerte de muzică de cameră, cu participarea muzicologului dr. Irina Hasnaș și a artiștilor români Mircea Marian- violoncel și Mădălina Dănilă – pian.

Evenimentele vor fi dedicate celebrării a 100 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai inovatori și talentați compozitori și pianiști români, Dinu Lipatti, și vor avea loc la Academia de Muzică și Dans din Ierusalim și la Școala de Muzică Buchmann-Mehta din cadrul Universității Tel Aviv. Intrarea la conferințe și concerte va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Programul evenimentelor:

Luni, 22 mai 2017, ora 16:30, sala 231 din cadrul Academiei de Muzică şi Dans din Ierusalim – Conferința ”Creația românească contemporană în dialog internațional” susținută de Dr. Irina Hasnaș, muzicolog și compozitoare, și concert de muzică de cameră în interpretarea muzicienilor Mircea Marian – violoncel și Mădălina Dănilă- pian.

Programul muzical, moderat de dr. Irina Hasnaș, va include :

Dinu Lipatti  – Sonata Romantica

Roman Vlad – Meditations and isons – piece for one live cello and three

prerecorded cellos

Irina Hasnas  – Melismas for piano solo

Ulpiu Vlad – Looking at the sound of flowers – piesă pentru violoncel și pian

Menachem Zur  – Preludio for cello solo

Vladimir Scolnic  – …DIXIT… for cello and piano (varianta 2009)

Doron Kaufman   –  Landscapes for cello and live electronics (2017)

Dinu Lipatti  –  Nocturne

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Marți, 23 mai 2017, ora 16:15, Școala de Muzică Buchmann-Mehta din cadrul Universității Tel Aviv – Conferința ”Creația românească contemporană în dialog internațional” susținută de Dr. Irina Hasnaș, muzicolog și compozitoare, și concert de muzică de cameră în interpretarea muzicienilor Mircea Marian – violoncel și Mădălina Dănilă- pian.

Programul muzical, moderat de dr. Irina Hasnaș, va include :

Dinu Lipatti  – Sonata Romantica

Roman Vlad – Meditations and isons – piece for one live cello and three

prerecorded cellos

Irina Hasnaș  – Melismas for piano solo

Ulpiu Vlad – Looking at the sound of flowers – piesă pentru violoncel și pian

Menachem Zur  – Preludio for cello solo

Vladimir Scolnic  – …DIXIT… for cello and piano (varianta 2009)

Doron Kaufman   –  Landscapes for cello and live electronics (2017)

Dinu Lipatti  –  Nocturne

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Născută în Bucureşti, lector univ. dr. Irina Hasnaş a urmat studiile muzicale la Liceul de Muzică nr. 2, George Enescu, din Bucureşti (Pian – principal şi Teoria muzicii), iar, apoi, Conservatorul Ciprian Porumbescu, la clasa de Compoziţie, sub îndrumarea  profesorilor emeriţi Aurel Stroe, Ştefan Niculescu, Alexandru Paşcanu şi Nicolae Beloiu. După absolvirea Conservatorului a beneficiat de îndrumarea compozitorului Theodor Grigoriu, în  cadrul unor întâlniri lunare cu tinerii muzicieni, la Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

În anul 2000 a obţinut titlul de Doctor în Muzicologie la Academia de Muzică din Cluj-Napoca cu lucrarea Opţiuni fundamentale în creaţia compozitorilor Theodor Grigoriu şi Pascal Bentoiu. Cinci decenii de realizări ale gândului muzical românesc, sub îndrumarea compozitorului şi profesorului academician Cornel Ţăranu.

Încă din primele sale lucrări muzicale, lect. univ. dr. Irina Hasnaş  a căutat să concretizeze în diverse moduri conceptul de melodie infinită, punând în lumină un univers  armonic rezultat din întâlnirea unor traiectorii individualizate. În următoarele opusuri create, atenţia s-a îndreptat către ethosul melodic românesc. Domeniul predilect al compozitoarei Irina Hasnaş îl constituie muzica de cameră, mai apropiată de sensibilitatea sa.  A publicat articole şi studii de specialitate în diverse reviste, precum: ”Muzica”, ”Actualitatea muzicală”, ”Arc”, ”România Literară”, un volum de interviuri Dialoguri magice, apărut la Editura ICR, semnat împreună cu colega sa Corina Rădoi.

A susţinut prelegeri, cursuri şi conferinţe la Darmstadt (Germania, 1990), Roma (Italia, 1994, Accademia di Romania), St. Laurence (SUA, 1994, profesor invitat la departamentul de muzică al Universităţii St. Laurence din statul New-York),  la Centrul Cultural Român din New-York (1997), coordonator al Secţiunii de Muzică la Congresul UNESCO din Salonic (Grecia, 1997), profesor la departamentele de Muzică ale Universităţii Illinois – Champagn (SUA, 2001),  Universităţii Albuquerque, statul New – Mexico (SUA, 2002),  Universităţii din Milwaukee (SUA, 2005), coordonator al proiectului Arhetipuri muzicale pe axele Nord-Sud, Est-Vest, dar şi al celui de Cross – over music Mozart meets Cuba (împreună cu Gerhard  Muller şi Sigbjorn Nedland), iar, din anul 2008, este profesor  colaborator la specializarea Muzică, Facultate de Arte din cadrul Universităţii Spiru Haret.

Lucrările sale componistice s-au auzit pe scenele din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov şi Ploieşti, dar şi în Europa (Franţa, Belgia, Germania, Spania, Marea Britanie, Italia, etc.) şi în SUA., fiind selectate pentru a participa la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale.

Mădălina Dănilă a început studiul pianului la 4 ani; a urmat cursurile Liceului de Artă “Hariclea Darclée” din orașul natal Brăila (clasa Prof. Galina Cojocari), din clasa a opta lucrând în paralel și cu prof. Marcela Nistor (Liceul “Dinu Lipatti”, București). Tot atunci a început să cânte pe diverse scene din București (Institutul Francez, Arcub, Teatrul Bulandra), susținută fiind și de calitatea de membră a Fundației ”Remember Enescu”.

Pianista are un palmares bogat, dintre distincțiile primite evidențiindu-se: Premiul I. și Premiul Special „J. S. Bach” / Pro Piano- București 2008, Premiul Special „G. Enescu” / Concursul “Mihail Jora” – București 2014, Premiul “Alban Berg” / Pro Piano – București 2013, Premiul I. / “Mihail Jora”- secțiunea Muzică de Cameră – București 2012, Premiul Special la Concursul internațional organizat de Societá Umanitaria/secția Muzică de Cameră – Milano 2011. Recent a obținut la concursul ”Mihail Jora” desfășurat la București în martie 2015: Premiul I, Premiul special ”Maria Fotino” pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări clasice și Premiul ”G. Enescu” pentru interpretarea Sonatei în fa# minor.

A lucrat cu Prof. univ. dr. Sandu Sandrin și Prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu, participând și la cursuri de măiestrie pentru pian solo și muzică de cameră cu interpreți renumiți precum Roberto Russo, Lea-Yoanne Adam, Jean-Claude Pennetier, Peter Šefl, Gottlieb Wallisch, Jan Jiracek von Arnim, Trio Osiris.

Pe parcursul anilor de studii universitare, datorită premiilor câștigate la concursuri naționale și internaționale, activitatea sa concertistică s-a extins prin recitaluri solo, camerale și concerte cu orchestra susținute în Praga, Budapesta, Milano, Villecroze, Flaine, Torino, Graz, Chișinău (în colaborare cu dirijorul Horia Andreescu). Din 2011 cântă împreună cu pianista Ioana Cojuharov (duo Ad Astra).

Mircea Marian este licențiat în violoncel și absolvent al cursurilor de master ale Universității Naționale de Muzică din București la clasa Prof. Univ. Dr. Marin Cazacu. În prezent este doctorand în cadrul aceleiași instituții, sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Dan Dediu, solist instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio a Societății Române de Radiodifuziune, membru al Duo Cello Jaya, 4Cellos, Orchestrei Române de Tineret, al ansamblurilor Violoncellissimo și Profil.

Câștigă numeroase premii precum: premiul I la concursul internațional Liezen-Austria, premiul I și premiul special al concursul internațional Eugen Coca – Chișinău, premiul I la concursul Victor Giuleanu – secția muzică de cameră, premiul II la concursul Drumul spre celebritate, marele premiu la concursul Paul Constantinescu și premiul I la concursul Mihail Jora.

Pe parcursul dezvoltării sale artistice a studiat și a susținut recitaluri alături de muzicieni de prestigiu precum: Marin Cazacu, Jan-Erik Gustaffson, Alexandra Guțu, Frans Helmerson, Diana Ketler, Aage Kvalbein, Fenyo Laszlo, Olsi Leka, Robin Pharo, Răzvan Popovici, Marcin Sieniawski, Răzvan Suma.

Mircea Marian a susținut concerte în calitate de solist alături de orchestrele: Orchestra de Cameră Radio București, Filarmonica de stat Arad, Filarmonica Botoșani, Filarmonica de stat Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea, Orchestra de Cameră Focșani, Filarmonica de stat Muntenia din Târgoviște, Orchestra Universitaria a U.N.M.B., Orchestra Universității din Graz-Austria și Filarmonica Oltenia din Craiova.

De asemenea, a realizat înregistrări în cadrul Societății Române de Radiodifuziune, atât în calitate de solist cât și alături de Duo Cello Jaya.

A participat la masterclass-uri și festivaluri precum: Isa16 – International Summer Academy, SoNoRo Interferențe, Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional Sergiu Celibidache, Festivalul SoNoRo, Nocturne Baroce, Festivalul Meridian, Festivalul IS Potsdamer Innenstadt, Simn Festival, Festivalul Enescu și muzica lumii.