CEU – monedă de schimb pentru relaţii maghiaro-americane privilegiate?

Azi, 17 mai ar trebui să aibă loc prima rundă de negocieri dintre partidul de guvernământ maghiar şi conducerea Universitaţii Central Europene (CEU), dar tratativele se află sub semnul incertitudinii. Potrivit informaţiilor cotidianului Népszava, subsecretarul de stat al Ministerului de Externe ungar, Altusz Kristóf nu va participa la dezbateri. Motivul este, cel mai probabil, acela că guvernul maghiar nu a primit niciun răspuns de la guvernul american privind participarea la negocieri.

După cum este cunoscut, în urma modificării legii învăţământului superior, începând cu luna octombrie, CEU nu ar mai putea funcţiona la Budapesta decât pe baza unui acord interguvernamental maghiaro-american şi dacă instituţia amintită va crea o universitate şi un campus şi în Statele Unite. În SUA însă, problemele legate de învăţământul superior nu fac parte din competenţele guvernului federal, acestea sunt administrate de guvernele statelor membre, de aceea, până în prezent, administraţia Trump nu a reacţionat la solicitările Budapestei.

Jurnalista de politică externă Gál Mária (Népszava) a declarat pentru RADOR că miza modificării legii învăţământului a fost să oblige guvernul american să se aşeze la masa tratativelor cu guvernul  maghiar, chiar dacă măsura aleasă „miroase a şantaj”. Cu toate acestea, nu sunt şanse ca guvernul federal să negocieze cu guvernul maghiar pe tema CEU, nu doar pentru că nu intră în competenţa sa, dar SUA nu are niciun interes major în Ungaria. Faptul că prim-ministrul maghiar a fost unul dintre puţinii fani ai lui Trump, încă din timpul campaniei electorale, nu constituie un motiv suficient pentru ca administraţia americană să-şi schimbe priorităţile. Orbán nu este nici Xi Jinping, nici Erdogan sau Duterte (care a primit şi el invitaţia la Casa Albă), acestia reprezentând state care contează pentru politica externă americană – afirmă analista.

Dorinţa premierului Orbán de a construi relaţii privilegiate cu SUA este o prioritate a guvernului maghiar. Se pare că retragerea ambasadorului Ungariei de la Washington (Szemerkényi Réka) are o singură motivaţie, şi anume aceea că nu a reuşit să aranjeze o întâlnire Trump – Orbán.

Autor: Ervin Székely