Situaţia din Republicii Moldova a fost dezbătută în Parlamentul European

Situaţia din Republicii Moldova a fost dezbătută în Parlamentul European. Au fost amânate însă discuţiile privind acordarea unei asistenţe financiare de 100 de milioane de euro până când Comisia de la Veneţia se va pronunţa asupra intenţiei autorităţilor de la Chişinău de a modifica legislaţia electorală.

Reporter: Mariana Vasilache – Potrivit unei declaraţii a Parlamentului European privind situaţia din Republica Moldova până la deblocarea primei tranşe din asistenţa financiară de 100 de milioane de euro, autorităţile de la Chişinău vor trebui să-şi asume implementarea unor măsuri din memorandumul de înţelegere dintre cele două părţi. În declaraţia europarlamentarilor sunt denunţate politizarea instituţiilor de stat, corupţia, dependenţa justiţiei şi tergiversarea investigaţiilor privind fraudele bancare. Mai mulţi europarlamentari s-au declarat împotriva acordării unui ajutor financiar Republicii Moldova.

Deputatul Grupului Popular European, Cristian Preda, a atenţionat că nu cetăţenii moldoveni ar fi beneficiarii ajutorului european, ci elitele cleptocrate de la Chişinău. La rândul său, eurodeputatul Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, Andi Cristea, a declarat pentru Radio Chişinău că ieri în Parlamentul European au avut loc dezbateri pe situaţia din Republica Moldova dar nu a fost luată nici o decizie privind sprijinul financiar de 100 de milioane de euro. Totodată, el a precizat că nu există vreo decizie de amânare sau suspendare a acestei asistentţe iar europarlamentarii nu au utilizat posibilitatea de blocare a trialogului cu Consiliul şi Comisia Europeană. Totuşi, această procedură, care urma să înceapă săptămâna aceasta a fost amânată pentru luna iunie.

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a declarat într-o conferinţă de presă că Republica Moldova îşi îndeplineşte toate obligaţiunile asumate şi a acuzat partidele de opoziţie că încearcă să blocheze finanţarea Republicii Moldova./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 mai