Consideraţii ale preşedintelui egiptean, Abdel Fattah el-Sisi, despre vizita preşedintelui american în Orientul Mijlociu

Cu câteva zile înaintea vizitei preşedintelui SUA, Donald Trump, în Orientul Mijlociu pentru consolidarea politicii americane în regiune, preşedintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi, a declarat că nu trebuie ratată ocazia unui acord de pace pentru soluţionarea conflictului dintre israelieni şi palestinieni.

Corespondenţă de la Ierusalim – Reporter: Dragoş Ciocîrlan – Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi, afirmă că are mare încredere în omologul său american, Donald Trump, că se va pune capăt conflictului dintre Israel şi palestinieni. El a cerut Israelului să nu fie ratată această oportunitate. Sisi susţine că palestinienii şi arabii sunt deschişi pentru pace şi este o oportunitate pentru Israel în vederea normalizării relaţiilor cu ţările arabe. Preşedintele Egiptului crede că este posibil să se vorbească despre acest conflict la timpul trecut. El l-a descris pe preşedintele american ca pe un factor decisiv în soluţionarea conflictului şi a afirmat că Donald Trump nu are nevoie de mult imp ca să ia decizii.

Într-o retorică mobilizatoare, preşedintele Egiptului s-a referit la un viitor mai bun, fără ură, insistând că nu trebuie ratată această oportunitate. El-Sisi a mai spus că este încrezător şi în legătură cu summitul arabo-islamo-american de la Riad, organizat cu ocazia preşedintelui american în Arabia Saudită. De la Riad, Donald Trump se va deplasa la Ierusalim, în Israel. Într-un interviu pentru presa arabă, preşedintele Egiptului a evocat întrevederea sa cu preşedintele american şi a insistat pe combatrea terorismului.

Întrebat cum vede relaţiile dintre Egipt şi SUA, după vizita lui la Washington, Abdel Fattah el-Sisi a răspuns că există multă încredere în promisiunile făcute de preşedintele american. „Este unic şi genial” – a spus Abdel Fattah el-Sisi despre preşedintele american. La Cairo a fost prima vizită a fostului preşedinte Barack Obama, unde a rostit celebrul discurs şi a dat semnalul aşa-numitei „primăveri arabe”, care a adus la putere organizaţia Fraţii Musulmani, astăzi scoasă în afara legii de preşedintele Abdel Fattah el-Sisi. Acum, noul preşedinte american, Donald Trump, în prima sa vizită în afara graniţelor, se deplasează direct în Arabia Saudită. Egiptul şi nici Iordania nu sunt în itinerariul lui Donald Trump./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 mai