Când am fost la Budapesta am mâncat o prăjitură grozavă, Flodni se numeşte, ceva cu multe foi şi având patru etaje cu patru umpluturi diferite: mac, nucă, măr şi gem. Grozavă!!! Dar cine se apucă să coacă şi foile care o susţin? Nu multă lume, eu în nici un caz, din prea multă lene. Până la urmă am găsit soluţia genială: elimin foile! Pun în loc pişcoturi. Nu mai are legătură cu prăjitura originală – vai, ce ruşine – dar am păstrat măcar combinaţia de umpluturi. Am procedat aşa:

1 pachet de 200 de grame de pişcoturi

100 grame mac

100 grame nuci

2 mere

2 albuşuri

8 linguri de zahăr brun, în total, pentru umpluturile de mac şi nucă

Gem de caise pentru ultimul strat (nu ştiu cât, depinde de mărimea vasului)

Am măcinat macul şi nucile. Am ras merele pe răzătoarea mică. Am bătut albuşurile. Apoi:

Am luat două linguri din nucile măcinate şi le-am prăjit împreună cu două linguri de zahăr brun într-un vas termorezistent până am obţinut un semi-caramel crocant pe care l-am amestecat cu restul de nuci măcinate. Am mai adăugat o lingură de cacao dizolvat cu puţin lapte şi un strop de coniac. La final am amestecat jumătate din cantitatea de albuşuri bătute şi încă trei linguri de zahăr.

Am amestecat macul cu restul de albuş bătut, trei linguri de zahăr şi puţin coniac.

Am trecut la asamblare. Într-un vas de sticlă am aşezat un strat de pişcoturi, umplutura de mac, alt strat de pişcoturi, umplutura de nucă, încă un strat de pişcoturi, merele rase, iar pişcoturi, gemul de caise. Cam asta e ordinea.

Poftă bună!

Daniela Sîrbu