Premieră la Teatrul Naţional Radiofonic – Zgomotarul

Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră, joi, 25 mai, de la ora 19:00, la Radio România Cultural, Zgomotarul de Ion Sapdaru. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Gavriil Pinte. În distribuţie: George Mihăiţă, Gavriil Pinte, Gavriil Pătru. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Inginer de sunet: Iulian Iancu. Redactor şi coordonator de proiect: Magda Duţu. Spectacolul se va relua şi la Radio România Internaţional, sâmbătă, 27 mai, de la ora 13:30.
Spectacolul Zgomotarul, realizat în versiunea radiofonică propusă de regizorul Gavriil Pinte, are la bază textul lui Ion Sapdaru, cunoscut actor, regizor şi dramaturg din Republica Moldova, laureat al Premiilor Gopo. Ion Sapdaru a absolvit Facultatea de Teatru din Chişinău în 1983 şi Facultatea de Film VGIK din Moscova, în 1989. Este actor şi regizor la Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi. Zgomotarul este cel de-al doilea său text montat la Teatrul Naţional Radiofonic, în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani, după Natură moartă cu nepot obez, în 2010, în regia lui Eugen Făt.
Aşa cum sugerează chiar titlul, piesa este istoria unui zgomotar (creator de sunete live – ciripitul păsărilor, bâzâitul albinelor, mers de lup pe zăpadă proaspătă sau pe zăpadă veche, căderea prunelor în paharele de vin, etc.), venit după o viaţă petrecută în teatru, într-un studio de înregistrări, ca să-şi înregistreze propria biografie, numai din sunete/zgomote realizate live de el. Lucrul cu un regizor, zgomotele, explicaţiile zgomotarului, biografia sa fabuloasă şi un final neaşteptat, dramatic… fac farmecul acestui text, a cărui adaptare radiofonică, în viziunea lui Gavriil Pinte, vorbeşte despre condiţia artistului, a artistului de zgomote, în fond, a omului de teatru radiofonic.
Un recital actoricesc oferă George Mihăiţă în rolul Zgomotarului. Personajul Regizorul este interpretat chiar de regizorul spectacolului – Gavriil Pinte, iar Doctorul este Gavriil Pătru. Decorul sonor este alcătuit din efecte, zgomote, sunete construite şi înregistrate în studio, de regizorul Gavriil Pinte, împreună cu echipa de realizatori ai spectacolului: Milica Creiniceanu – regizor de studio, inginerul de sunet Iulian Iancu, regizorul muzical Stelică Muscalu.
Zgomotarul, un spectacol despre zgomotele vieţii, va putea fi audiat în avanpremieră, luni, 22 mai, de la ora 9:30, la clubul de la hotelul Ramada Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti.