Rochia purtată de ministrul culturii din Israel la Festivalul de Film de la Cannes a stârnit reacţii vehemente

I/ AFP PHOTO / Antonin THUILLIER
I/ AFP PHOTO / Antonin THUILLIER

Ţinuta abordată de ministrul culturii din Israel, Miri Regev, la Festivalul de Film de la Cannes a stârnit numeroase discuţii politice. Una dintre cele mai importante figuri ale formaţiunilor politice de dreapta din Israel a apărut la eveniment, defilând pe covorul roşu de la Cannes, într-o fustă lungă de culoare albă, pe ale cărei poale erau pictate imagini ce reprezentau simbolul creştinităţii din Israel, inclusiv zonele care stârnesc dispute. Creaţia aparţine designerului israelian Yael Herman. Ministrul a explicat că a ales această ţinută pentru că se apropie ziua eliberării şi unirii Ierusalimului la Israel.
«Sunt mândră să sărbătoresc acest eveniment istoric, prin intermediul artei şi a modei», a declarat Miri Regev, care a ajuns în politică din Armată Israelului, unde avea grad de general de brigadă.
«Poalele ei au declanşat explozia unei bombe!», a scris presa din Israel despre apariţia ministrului culturii din Israel la Festivalul de Film de la Cannes, relatează Agenţia de presă RIA NOVOST. În urma Războiului de şase zile, izbucnit în iunie 1967, care a fost un conflict armat între Israel și alianța formată din statele arabe Egipt, Iordania și Siria, Israelul a anexat mai multe teritorii. Acest război a durat între 5 și 10 iunie 1967. În urma victoriei militare asupra coaliției arabe, Israelul a anexat Ierusalimul de Est, inclusiv oraşul vechi, centrul istoric cu toate locurile sfinte ale Iudaismului, Creştinismului şi Islamului. Israelienii au decretat oraşul drept capitala lor./vdraguta

(www.rosbalt.ru – 19 mai)