Comisia parlamentară de anchetă pentru alegerile din 2009 a avut prima şedinţă

Comisia parlamentară de anchetă pentru alegerile din 2009 a avut astăzi prima şedinţă. La audieri a fost prezent jurnalistul Dan Andronic. Relatează Iulia Gherman.
Reporter: Jurnalistul Dan Andronic a spus că acasă la Gabriel Oprea, unde a fost invitat în seara celui de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, i-a întâlnit şi pe procurorul general Laura Codruţa Kövesi, pe fostul director al SRI George Maior şi pe fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea. Dan Andronic a subliniat că prezenţa acestor persoane i-a sugerat că asistă la şedinţa unei celule de criză.
Dan Andronic: Toţi erau vizaţi de o victorie a lui Mircea Geoană. Eu, personal, fusesem ameninţat de un lider al PSD-ului cu puşcăria dacă câştigă Traian Băsescu, în calitate de consultant. Gabriel Oprea primise şi el ameninţări de la gruparea Vanghelie, Cătălin Voicu. Lui Florian Coldea, în timp ce se afla într-o misiune, i s-a transmis că va ajunge ambasador în Sudan. Doamna Kövesi fusese anunţată de Mircea Geoană cu trei zile înainte de alegeri că va fi schimbată.
Reporter: În faţa membrilor comisiei de anchetă s-a prezentat şi vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, care a subliniat că în 2009 nu se putea verifica din punct de vedere tehnic un eventual vot multiplu. Audierile vor continua şi este posibilă chiar prelungirea termenului de 60 de zile dat acestei comisii de anchetă – a precizat preşedintele comisie, social-democratul Mihai Fifor. Mâine sunt aşteptaţi la audieri Mircea Geoană, candidat în 2009 la alegerile prezidenţiale, şi şeful de campanie al PSD din acel an Viorel Hrebenciuc.

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 mai)