Explozie şi panică la Manchester Arena, în Marea Britanie

Poliţia din Manchester a prezentat un nou bilanţ al exploziei

Poliţia din Manchester a prezentat în această dimineaţă un nou bilanţ al exploziei produse azi-noapte, la finalul unui concert – sunt 22 de persoane decedate, printre care copii, şi 59 de răniţi, a anunţat şeful Poliţiei, Ian Hopkins, preluat de CNN. El a oferit şi primele detalii legate de autorul atacului terorist, aşa cum este considerat incidentul:
Ian Hopkins: La acest moment, credem că atacul a fost comis de un bărbat. Prioritatea acum este să stabilim dacă a acţionat singur sau ca parte dintr-o reţea. Pot să confirm că atacatorul a murit la faţa locului. Există indicii că purta un dispozitiv explozibil improvizat pe care l-a detonat şi a provocat această atrocitate. Cerem publicului să nu facă speculaţii cu privire la această persoană sau să vehiculeze nume. E vorba de o anchetă foarte amplă.
Realizator: Şeful Poliţiei din Manchester a mai solicitat celor care deţin fotografii sau înregistrări care ar putea fi relevante pentru anchetă să le pună la dispoziţia autorităţilor. De asemenea, a recomandat populaţiei să rămână în alertă şi să raporteze orice activitate suspectă. Forţele de ordine au fost suplimentate în oraş cu câteva sute de ofiţeri înarmaţi, iar zona în care s-a produs explozia rămâne deocamdată închisă. La Londra, premierul britanic a convocat pentru această dimineaţă o reuniune a comitetului de urgenţă./cpodea/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 mai)

*****

19 morţi şi 50 de răniţi este bilanţul unui posibil atentat cu bombă care a avut loc, în această noapte, la Manchester, în vestul Angliei, la sfârşitul unui concert susţinut de starul pop american Ariana Grande. Explozia a avut loc în afara sălii de concerte. Mai multe înregistrări video arată mii de fani, mulţi copii şi adolescenţi, părăsind sala în panică şi numeroase ambulanţe plecând către spitale. Zona a fost blocată de forţele de ordine. Şeful poliţiei locale, Ian Hopkins, a precizat, într-o conferinţă de presă, în această noapte:
Ian Hopkins: „Ofiţerii locali şi reprezentanţii serviciilor de urgenţă acţionează la faţa locului, în sprjinul celor afectaţi. În acest moment tratăm incidentul drept unul terorist, până când vom obţine informaţii suplimentare. Colaborăm strâns cu reţeaua naţională de contraterorism şi cu serviciile secrete aliate”.
Premierul britanic, Theresa May, a convocat, pentru această dimineaţă, o reuniune a cabinetului special de securitate Cobra./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 mai)

*****

RRA: Ambasada României în Marea Britanie nu are informaţii legate de cetăţeni români care s-ar fi aflat la locul incidentului din Manchester

RADOR (23 mai) – Ministerul de Externe de la Bucureşti exprimă solidaritatea cu poporul britanic, după explozia produsă azi-noapte la Manchester, la finalul unui concert susţinut de artista Ariana Grande, şi soldată cu 19 morţi şi peste 50 de persoane rănite. Ambasada României în Marea Britanie nu are informaţii legate de cetăţeni români care s-ar fi aflat la locul incidentului, dar ţine legătura cu autorităţile locale, fiind gata să acorde asistenţă în caz de nevoie.
Situaţia este considerată incident terorist, ancheta este în derulare, iar premierul britanic, Theresa May, a convocat pentru această dimineaţă o reuniune a Comitetului de urgenţă. Între timp, poliţia şi-a sporit prezenţa în mijloacele de transport în comun şi în zona staţiilor, după cum transmite BBC./dursache/schelaru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 mai).

* * * * *

Stare de alertă la Manchester în nordul Angliei, o puternică explozie a fost auzită în timpul unui concert al cântăreţei americane Ariana Grande, iar înregistrări video postate pe Twitter arată sute de fani părăsind stadionul în fugă. Potrivit France Presse, poliţia locală a precizat că este vorba de un incident serios, soldat cu un număr neprecizat de morţi şi răniţi, şi a recomandat oamenilor să stea departe de arenă. Martori oculari au declarat pentru BBC că ar putea fi şi răni provocate de mişcarea de panică, alţi martori spun că baloane uriaşe aflate pe tavanul sălii au coborât pe teren. Mai multe ambulanţe au sosit la faţa locului, iar staţia de metrou din apropiere a fost blocată, relatrează media britanică. Vom reveni cu informaţii.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 mai)/rduinu/atataru

*****

Mai multe persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite în urma unor incidente produse la sala de evenimente Manchester Arena din nordul Marii Britanii, unde starul pop american Ariana Grande susţinea un spectacol, informează Poliţia din Manchester. Imediat după terminarea concertului şi aprinderea luminilor în sală a avut loc o puternică explozie, urmată de nori groşi de fum. Spectatorii panicaţi au fugit spre ieşiri ţipând şi călcându-se în picioare, relatează martorii oculari. Poliţişti şi zeci de ambulanţe au sosit imediat la locul incidentului. Potrivit altor informaţii, ar fi fost vorba de două explozii, subliniază CNN. „Ariana Grande a intrat după cortină şi luminile s-au aprins. Imediat s-a auzit o bubuitură gigantică şi sala s-a umplut de fum. Am văzut cinci persoane zăcând pline de sânge în apropierea scenei. Toată lumea ţipa, iar oamenii se călcau în picioare. În aer mirosea a ars”, relatează un martor ocular, citat de ziarul britanic „The Guardian”.

CNN INTERNATIONAL, https://www.theguardian.com – 23 mai)/mbaciu/atataru

*****

O puternică explozie s-a produs luni noapte la Manchester Arena, sală de evenimente din Manchester, în nordul Marii Britanii, unde solista americană Ariana Grande susţinea un spectacol. Mii de fani ai cântăreţei s-au călcat în picioare încercând să iasă afară din incintă. Poliţia şi serviciile de urgenţă din Manchester au fost imediat alertate, transportul feroviar la gara Manchester Victoria Station, aflată în apropierea arenei, a fost suspendat, informează autorităţile britanice. Un reprezentant al starului pop Ariana Grande a declarat ulterior că solista este „foarte bine şi în siguranţă”. Un martor ocular, prezent în sală, relatează: „Eram la toaletă în clipa în care am auzit o bubuitură teribilă chiar în primele secunde după terminarea spectacolului. Oamenii au început să ţipe şi să fugă speriaţi. Vedeam cum lumea fugea într-o direcţie, după care se întorcea şi fugea în direcţie opusă. Gardienii fugeau şi ei spre ieşire, la fel toţi fanii şi spectatorii. Am auzit că sunt oameni răniţi şi pe jos e sânge. Am intrat în panică. Vezi lucruri din astea la ştiri, dar niciodată nu te gândeşti că ţi se poate întâmpla şi ţie. Am fugit şi mi-am căutat sora, care era şi ea acolo”. Potrivit unor informaţii postate pe platformele sociale, explozia ar fi făcut parte din spectacol, relatează ziarul britanic „The Telegraph”.

http://www.telegraph.co.uk – 23 mai)/mbaciu/atataru

*****