Studiu privind investiţiile străine directe în România

Companiile străine care fac afaceri în România realizează acum 70% din exporturi şi 60% din importuri, arată un nou studiu privind investiţiile străine directe, prezentat astăzi. Potrivit documentului firmele străine angajează o treime din forţa de muncă din sistemul privat al ţării, dar au o productivitate de două ori mai mare decât firmele cu capital românesc. Cu toate aceste cifre pozitive, ponderea investiţiilor străine directe rămâne redusă în România, a spus Eric Stab, preşedintele Consiliul Investitorilor Străini:
Eric Stab: România are cel mai redus stoc de investiţii străine directe pe cap de locuitor, din toată Europa Centrală şi de Sud-Est. Stocul de aici este în jur de 3.100 de euro pe locuitor, în tim ce în Cehia este de peste 9.000 de euro, iar în Bulgaria depăşeşte 5.000 de euro, deci când spunem că economia românească este dominată de investitorii străini, nu este adevărat. Nu este mai dominată de investiţii străine decât ţările învecinate.
Realizator: Din trei state – Olanda, Austria şi Germania – provine peste jumătate din totalul investiţiilor străine directe din ţara noastră, mai arată studiul, potrivit redactorului RRA, Iulian Olescu./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 mai