Filmul Aliyah Dada, în regia Oanei Giurgiu, la Festivalul Internaţional de Film „Motive Evreieşti” de la Varşovia

În perioada 24-28 mai a.c., la Varşovia are loc cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film „Motive Evreieşti”. Institutul Cultural Român de la Varşovia este partener al Festivalului şi susţine participarea regizoarei şi producătoarei Oana Giurgiu, cu filmul Aliyah Dada, care va fi prezentat vineri, 26 mai, la cinematograful Kino Muranów din capitala poloneză. Cu această ocazie, regizoarea se va întâlni cu publicul polonez, va vorbi despre film și va discuta despre modalitățile de realizare și culisele filmărilor în România și în Israel.

Festivalul Internațional de Film „Motive Evreiești” este unul dintre cele mai mari evenimente de gen din Europa, concentrat pe tematica evreiască în cinematografia contemporană. Scopul festivalului este prezentarea celor mai interesante aspecte din cultura, istoria și tradițiile evreiești, totodată promovarea ideilor de toleranță și multiculturalitate.

În secțiunea Concurs a Festivalului au intrat în acest an câteva zeci de filme realizate în ultimii doi ani, atent selecționate, din țări precum Polonia, Germania, Israel, România, Mexic, Africa de Sud, Franța, Canada ș.a. Ca format, filmele sunt documentare, de ficțiune, lungmetraje, dar și scurtmetraje și se vor întrece pentru câștigarea Premiului principal al Festivalului, „Phoenixul de Aur”.

În afara Concursului, programul mai cuprinde o retrospectivă Andrzej Wajda, dezbateri și întâlniri cu autorii filmelor. Intrarea la evenimente este liberă.

Aliyah DaDa urmăreşte emigraţia evreilor din România către Palestina, surprinzând şi relațiile acestora cu românii, în cei peste 130 de ani scurşi de când primii evrei au luat drumul Palestinei. Contextul în care s-au desfăşurat aceste valuri de emigrație va revela adevărata istorie a României şi a Europei de Est, precum şi cea a naşterii statului Israel.